“Εξαιρετικά μειωμένο” χαρακτήρισε η ΕΛΕΤΑΕΝ το στόχο του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ για τα χερσαία αιολικά (βλ. εδώ), καθώς ο προτεινόμενος στόχος για το το 2030, που περιλαμβάνεται στο συνοπτικό κείμενο είναι τα 7,6 GW, ενώ, με βάση τα στατιστικά που συλλέγει η ίδια η Ένωση, η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW μέσα στην επόμενη τριετία. Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στα χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα:

Η εγκατεστημένη ισχύς των χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων αυξάνεται κατά 11 GW έως το 2030, ενώ για τα υπεράκτια αιολικά το αντίστοιχο μέγεθος είναι 1,9 GW. Συνολικά οι προβολές του ΕΣΕΚ για τον τομέα του ηλεκτρισμού απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα: 

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, οι βασικότερες προκλήσεις για την επίτευξη του στόχου των 11 GW σε χερσαία αιολικά-φωτοβολταϊκά πάρκα (και, άρα και των 7,6 GW στα χερσαία αιολικά) ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, είναι:

• Η εφαρμογή του εγκεκριμένου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών έως το 2025 (SA 60064), το οποίο στοχεύει, για το χρονικό διαστημα από το 2022 έως και το 2024, στην εγκατάσταση:

o 3400 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων

o 200 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αποθήκευση (συσσωρευτές)

o 500 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές με συμφόρηση (congestion)

• Θα γίνει προσπάθεια το ανωτέρω σχήμα να επεκταθεί ως προς την ισχύ που θα δημοπρατηθεί για σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση από 200 MW σε 1000 MW.

• Η εφαρμογή του σχήματος πράσινης δεξαμενής (green pool) μέσω του οποίου αναμένεται η εγκατάσταση χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 4000 MW για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών μέσω διμερών συμβολαίων αγοροπωλησίας (Power Purchase Agreements - PPAs) πράσινης ενέργειας. Το σχήμα θα επιδοτεί μέρος του διαφορικού κόστους μετατροπής της ενέργειας που παράγεται με το στοχαστικό προφίλ παραγωγής των ΑΠΕ στο σταθερό και προβλέψιμο προφίλ ζήτησης της βιομηχανίας. Το σχήμα στήριξης έχει προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Η προώθηση της διεσπαρμένης παραγωγής μέσω σχημάτων αυτοκατανάλωσης για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια και ειδικότερα μέσω του Προγράμματος με τίτλο «Φωτοβολταικά στη Στέγη». Το Πρόγραμμα αρχικά στόχευε στην εγκατάσταση 15.000 φωτοβολταϊκών με αποθήκευση (συσσωρυτές) συνολικής ισχύος 150 MW. Αναμένεται η αύξηση της εγκατάστασης σε 100.000 φωτοβολταϊκά με αποθήκευση (συσσωρυτές) συνολικής ισχύος 1000 MW.

• Η δημιουργία πλατφόρμας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) η οποία θα ενισχύσει την δραστηριότητα της σύναψης διμερών συμβολαίων αγοροπωλησίας ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών βάσει εξατομικευμένων αναγκών και με κριτήριο την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρασχεθεί κρατική εγγύηση στις συναπτόμενες διμερείς συμβάσεις, ώστε να καλυφθεί το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου και να διευκολυνθεί η σύναψη PPAs και από μικρότερους αγοραστές.