Πτώση 66% ανακοίνωσε η British Energy για τα κέρδη πρώτου τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους, επικαλούμενη μείωση της παραγωγής σε παλαιωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων της τάξης των 101 εκατ. στερλινών για το τρίμηνο που έληξε στις 29 Ιουνίου, έναντι 296 εκατ. στερλινών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πτώση 66% ανακοίνωσε η British Energy για τα κέρδη πρώτου τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους, επικαλούμενη μείωση της παραγωγής σε παλαιωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων της τάξης των 101 εκατ. στερλινών για το τρίμηνο που έληξε στις 29 Ιουνίου, έναντι 296 εκατ. στερλινών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 49%, στα 129 εκατ. στερλίνες.

Η μετοχή της εταιρείας κινήθηκε πάντως ανοδικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα οποία διαμορφώθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της British Energy, «εκμεταλλευθήκαμε τις υψηλότερες τιμές της δεδομένης περιόδου», έστω και αν το κλείσιμο σταθμών παραγωγής επέφερε τη μείωση της παραγωγής. Ο διευθύνων σύμβουλος, Μπιλ Κόλι, τόνισε μάλιστα πως «συνεχίσαμε να σημειώνουμε πρόοδο ως προς την επίλυση ζητημάτων που επηρέασαν σημαντικά τις επιδόσεις μας από τις αρχές του έτους».

Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω, από 50 εκατ. σε 115 εκατ. στερλίνες, τις εκτιμήσεις για το κόστος αποκατάστασης των αντιδραστήρων Heysham-1 και Hartlepool, τόνισε δε πως σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία όλους τους αντιδραστήρες το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η εταιρεία άφησε, επιπλέον, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών με την Electricite de France, της οποίας την προσφορά εξαγοράς, ύψους 12 δισ. στερλινών, είχε απορρίψει, με το αιτιολογικό της πολύ χαμηλής τιμής.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει το 35,6% της British Energy, έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής νέων αντιδραστήρων που θα αντικαταστήσουν παλαιωμένους χωρίς να αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Εχει, άλλωστε, εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με την EdF. Από την πλευρά της, η Centrica, υπ’ αριθμόν 1 πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Βρετανίας, έχει αποκαλύψει πως θα εξετάσει πιθανή συγχώνευση με την British Energy, αν αποτύχει η προσπάθεια εξαγοράς μειοψηφικού μεριδίου στην παραγωγό πυρηνικής ενέργειας.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/08/2008)