Ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου, με αντίστροφη ροή από τον Νότο προς τον Βορρά, απασχολεί έντονα τον ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz, της Ρουμανίας, Transgaz, της Ουγγαρίας, FGSZ, αλλά και με τους εκπροσώπους 

του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας, IGB καθώς και της Gastrade που διαχειρίζεται το FSRU Αλεξανδρούπολης, προκειμένου το έργο να ξκινήσει να λειτουργεί το δυνατό συντομώτερα.

Ο Κάθετος Διάδρομος με αντίστροφη ροή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και διαθέτει τη στήριξη των Βρυξελών.

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει ότι οι χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης θα μπορούν να προμηθεύονται υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές, με το καύσιμο να αεριοποιείται αρχικά στο  FSRU  Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να λειτουργήσει το 2024, και αργότερα στα υπόλοιπα 4 FSRU που θα κατασκευαστούν από την Gastrade, στνη Θράκη, την Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους, την Elpedison στην Θεσσαλονίκη και την Mediterranean Gas, στον Βόλο.

Προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, θα πρέπει να διασυνδεθούν πλήρως τα συστήματα των χωρών που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το καύσιμο. Σημειώνουμε ότι  σχετικό ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Τσεχία και η Αυστρία. 

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, μετά την συνάντηση που οργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη, με τους επικεφαλείς των Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz και FGSZ, σχεδιάζεται νέα επαφή των ενδιαφερόμενων μερών, αυτή τη φορά στην Σόφια, κατά την οποία θα συνεδριάσουν οι ομάδες εργασίας που έχουν ήδη συσταθεί.

Οι ομάδες εργασίας θα εξετάσουν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους του έργου, όπως η οικονομική, με το ζήτημα των επενδύσεων να αποκτά κομβικό χαρακτήρα, αλλά και η διαδικαστική, καθώς οι διαχειριστές που εμπλέκονται στο project καλούνται να διαμορφώσουν κανόνες λειτουργίας των δικτύων κατά τα πρότυπα της ΕΕ.

Παρά τα προβλήματα που προκύπτουν, το έργο, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας, διαθέτει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.