Υποχωρούν οι Τιμές του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Παρά τις Ανησυχίες για Επιδείνωση του Καιρού

Υποχωρούν οι Τιμές του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Παρά τις Ανησυχίες για Επιδείνωση του Καιρού
energia.gr
Πεμ, 5 Οκτωβρίου 2023 - 14:04

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά από μια σύντομη ανάκαμψη αυτή την εβδομάδα, καθώς η ανεπαρκής ζήτηση αντισταθμίζει τις ανησυχίες για επιδείνωση του καιρού εντός του Οκτωβρίου. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,6% μετά από διακυμάνσεις νωρίτερα. Η Ευρώπη εισέρχεται στην περίοδο του έτους κατά την οποία είναι αυξημένες οι ανάγκες θέρμανσης με σχετικά ασφαλή βάση χάρη στα υψηλά αποθέματα εν όψει του χειμώνα, με την πληρότητα στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις να υπερβαίνει το 96%

Οι αποστολές καυσίμων από τη Νορβηγία - τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ, πλέον- έχουν επίσης αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου μετά από παρατεταμένες διακοπές, παρόλο που ορισμένα εποχικά έργα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.

Προς το παρόν, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινείται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, μετά από σοβαρές περικοπές στη ζήτηση καθώς η περυσινή ενεργειακή κρίση είχε φτάσαει στο αποκορύφωμά της.

Η συνολική χρήση του καυσίμου στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο ήταν 26% κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση είχε πέσει κατά 22%, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από το think tank Bruegel.

 
(πηγή: Bloomberg)


Το μηνιαίο συμβόλαιο φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαπραγματευόταν κατά 1,9% χαμηλότερα σε σχέση με χθες, στα 37,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 11:21 π.μ. στο Άμστερνταμ (12:21 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 1,5%.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο χθες, Τετάρτη, αφού ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά «εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. «Παρόλα αυτά, η γενική εικόνα στα θεμελιώδη παραμένει πτωτική».

Πιθανοί κίνδυνοι

Οι traders παρακολουθούν στενά τις χειμερινές προοπτικές για ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση. Σύμφωνα με ένα «σενάριο ήπιου χειμώνα» —που θα χαρακτηρίζεται από ήπιο καιρό και άφθονες προμήθειες καυσίμων— οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη χαμηλότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Ωστόσο, εάν υπάρξει ένταση στην αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, οι τιμές θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, φτάνοντας σε επίπεδα όπου καθίσταται φθηνότερο για ορισμένους χρήστες να στραφούν στο πετρέλαιο, το οποίο σήμερα ανέρχεται περίπου στα 105 ευρώ την μεγαβατώρα, δήλωσαν οι αναλυτές Samantha Dart και Daniel Moreno σε σημείωμά τους.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να πέσουν κάτω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, σύμφωνα με ένα μοντέλο του Bloomberg που χρησιμοποιεί δεδομένα του Παγκόσμιου Συστήματος Προβλέψεων (Global Forecast System). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για ανάγκες θέρμανσης και να προκαλέσει την απόσυρση ποσοτήτων από μονάδες αποθήκευσης.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι της προσφοράς παραμονεύουν εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους εγκαταστάσεων LNG στην Αυστραλία, η οποία συντάραξε την αγορά τους τελευταίους μήνες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη, κθώς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με τους όρους της συμφωνίας για τον τερματισμό των απεργιών στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp.