Την 1η Οκτωβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι αλλαγές στο νόμο της Σερβίας για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά οκτώ τοις εκατό οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον καφέ

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα προϊόντα αυτά θα γίνουν κατά οκτώ τοις εκατό ακριβότερα στη Σερβία, δήλωσε στο Euractiv ο Bojan Stanić, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας. Ο βασικός παράγοντας είναι η διάρθρωση των τιμών, ιδίως όσον αφορά τα καύσιμα.

«Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξάνονται κατά οκτώ τοις εκατό. Όταν εξετάζετε τη διάρθρωση των τιμών των καυσίμων, ένα μέρος αφορά την τιμή αγοράς των καυσίμων και στη συνέχεια προστίθεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και αυτό το μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης αυξάνεται κατά οκτώ τοις εκατό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα καύσιμα στις αντλίες θα γίνουν πολύ πιο ακριβά», λέει ο Stanić.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές αυτών των προϊόντων, ενώ άλλες αυξήσεις τιμών δεν σχετίζονται με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ο Stanić είπε ότι η απόφαση αυτή πιθανόν να σχετίζεται με την επιβάρυνση του σερβικού προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός της Σερβίας είναι περιορισμένος και δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πιέσεις που πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και φυσικά είναι απαραίτητο να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις και εφάπαξ στήριξη στον πληθυσμό. Όλα αυτά εφαρμόζονται για την ανακούφιση του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού. Επιπλέον, ήταν απαραίτητο να βρεθούν πρόσθετα έσοδα. Κάποιος υπολόγισε ότι η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ήταν ο σωστός τρόπος».

Ο Stanić προσθέτει ότι η κυβέρνηση στη Σερβία θέλει να επιτύχει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που, κατά τη γνώμη του, είναι λογικό.

«Ωστόσο, όταν μιλάμε για άλλα προϊόντα όπως ο καφές, το αλκοόλ και ο καπνός, τα οποία επίσης υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, [πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά] δεν είναι βασικά αγαθά- οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι θα υπάρξει λιγότερη αντίσταση εάν αυξηθούν οι φόροι σε αυτά τα προϊόντα», πρόσθεσε.

Ο Tomislav Mićović, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών της Σερβίας, μίλησε επίσης στην Euractiv, τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών κρατικών εισφορών.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων στις γειτονικές χώρες, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των καυσίμων που καταναλώνονται στη Σερβία και αγοράζονται στις γειτονικές χώρες», λέει ο Mićović, ο οποίος καταλήγει ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι μοναδική για τη Σερβία.

(από euractiv.gr)