Η Ρουμανία Απειλεί Έργο Φ. Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα για το Αυστριακό Βέτο σε Είσοδο στη Σένγκεν

Η Ρουμανία Απειλεί Έργο Φ. Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα για το Αυστριακό Βέτο σε Είσοδο στη Σένγκεν
energia.gr
Παρ, 6 Οκτωβρίου 2023 - 12:00

Ένα έργο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα εμπλέκεται σε μια διπλωματική διαμάχη λόγω της αντίθεσης της Αυστρίας να επιτρέψει στη Ρουμανία να εισέλθει στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν χωρίς σύνορα. Η αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV είναι συνιδιοκτήτης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Neptun Deep στα ανοικτά των ρουμανικών ακτών, το οποίο θα μπορούσε να αντλεί 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 2027.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του δεν είναι πρόθυμη να τροποποιήσει έναν νόμο που διέπει τις υπεράκτιες πωλήσεις φυσικού αερίου - στον οποίο έχει αντιταχθεί η OMV - όσο η Αυστρία συνεχίζει να ασκεί βέτο στην είσοδο της χώρας του στη Σένγκεν. "Θα ...προχωρήσουμε με βάση την τρέχουσα μορφή του νόμου για τις υπεράκτιες δραστηριότητες, όπως και η Ρουμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα επιχειρήματά της σχετικά με την προσχώρηση στον χώρο Σένγκεν, μεταξύ άλλων και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εάν η Αυστρία δεν αλλάξει τη θέση της", δήλωσε ο Ciolacu στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της OMV στο Βουκουρέστι στις 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι FT, η OMV προσέφυγε τον Ιούνιο κατά της Ρουμανίας σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, αφού το Βουκουρέστι άλλαξε τον νόμο που διέπει τις υπεράκτιες πωλήσεις φυσικού αερίου, ώστε να εγγυάται κυβερνητικό βέτο σε ιδιωτικές συμβάσεις σε "καταστάσεις έκτακτης ανάγκης". Το ρουμανικό κράτος ελέγχει το 50% της Neptun Deep, ενώ το άλλο μισό ανήκει στην OMV Petrom.

Ο Ciolacu είχε απειλήσει προηγουμένως να προσφύγει στη Βιέννη και να διεκδικήσει έως και το 2% της οικονομικής παραγωγής της χώρας του ως αποζημίωση από την παραμονή της Ρουμανίας εκτός Σένγκεν για περισσότερα από 10 χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία προσχώρησής της.

Ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja δήλωσε στους Financial Times ότι η διαμάχη δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα "tit for tat" με την έννοια ότι "μας δίνετε τη Σένγκεν, σας δίνουμε φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα". Είπε ότι ο νόμος για το φυσικό αέριο επιτρέπει στην κυβέρνηση να "παρεμβαίνει" στις εμπορικές σχέσεις με ιδιώτες πελάτες σε "ορισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης", οι οποίες, σύμφωνα με την OMV, δεν είναι απολύτως σαφείς.

Αλλά ο Burduja είπε επίσης ότι οι Ρουμάνοι "ήταν εξαιρετικά απογοητευμένοι" για τη μη ένταξη στη Σένγκεν. Το βέτο της Βιέννης "φάνηκε σαν μια πολιτική απόφαση ... που δεν είχε καμία σχέση με την ετοιμότητα της χώρας μας".

Η OMV αρνήθηκε να σχολιάσει "πολιτικές αποφάσεις", προσθέτοντας ότι "ελπίζει" ότι η Ρουμανία θα γίνει σύντομα δεκτή στη ζώνη Σένγκεν. "Ένα βασικό πλεονέκτημα της ΕΕ σήμερα είναι η ελευθερία των διασυνοριακών ταξιδιών".

Η εταιρεία έχει ασκήσει σιωπηλές πιέσεις στην αυστριακή κυβέρνηση για να επιτρέψει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν. Η OMV απασχολεί περίπου 8.000 άτομα στη Ρουμανία. Η κοινοπραξία της στη χώρα, η OMV Petrom, στην οποία είναι ο κύριος μέτοχος, είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος της Ρουμανίας με περίπου 7% των φορολογικών εσόδων το 2022.

Ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν ανησυχούν σχετικά για τις πρόσφατες απειλές που προέρχονται από το Βουκουρέστι. Η επιχείρηση φυσικού αερίου της OMV στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ασφαλής, θεώρησαν, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας της για την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας και της ΕΕ.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει εκλογές το 2024 και το σκληρά δεξιό εθνικιστικό κόμμα Ελευθερία προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο, δημιουργώντας πιέσεις στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Καρλ Νεχάμερ να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του στο μεταναστευτικό. Ο Νεχάμερ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρουμανία είναι ανίκανη να διασφαλίσει τα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδο παράνομων μεταναστών.

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει επίσης εκλογές το επόμενο έτος και δεν μπορεί επίσης να υποχωρήσει εύκολα.

"Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση μας και θα δείτε ότι δεν είναι σωστό και δεν είναι ευχάριστο να στέκεστε σε ουρές στα αεροδρόμια, στους συνοριακούς σταθμούς", δήλωσε ο Burduja. "Και επιβάλλει οικονομικό κόστος στη χώρα, χωρίς αμφιβολία".

Οι διαμάχες σχετικά με τη νομοθεσία για το φυσικό αέριο δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η εξερεύνηση του Neptun Deep μπορεί να απέχει ακόμη πολλά χρόνια. Καθώς ο πόλεμος έχει ενταθεί στη Μαύρη Θάλασσα, με τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία και τα χτυπήματα της Ρωσίας στην Οδησσό και σε λιμάνια στον ποταμό Δούναβη, η φάση κατασκευής που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε το επόμενο έτος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις ασφαλείας. Η ημερομηνία-στόχος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος είναι το 2027.

Παρόλα αυτά, ο Burduja δήλωσε ότι η Ρουμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην υπεράσπιση του έργου Neptun Deep και αισθάνεται δικαιωμένη από τις εταιρείες που έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση τον Ιούνιο.

"Αυτό το φυσικό αέριο θα ενισχύσει σίγουρα την περιφερειακή ασφάλεια", δήλωσε. "Δεν είναι μόνο για τη Ρουμανία, είναι για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας".

"Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4 δισ. ευρώ που θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο", δήλωσε ο Burduja. "Φαντάζομαι ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει προσεκτικά πώς εξελίσσεται αυτή η επένδυση και αν μπορεί να την καθυστερήσει ή να τη σταματήσει, ίσως το προσπαθήσει...". Η Ρουμανία θα προστατεύσει το έδαφός της".