Η Τσεχία είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ιδίως για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Rishi Sunak στη Γρανάδα

«Συζητήσαμε συγκεκριμένα έργα, ιδίως το κοινό μας ενδιαφέρον για συνεργασία στην ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα την Πέμπτη.

Η Τσεχία διαθέτει ήδη δύο συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Παρόλα αυτά, σχεδιάζει να επεκτείνει την πυρηνική της ενεργειακή ικανότητα με νέες μονάδες τόσο συμβατικών σταθμών όσο και μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, με τον πρώτο μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2032.

Η ισχυρή υποστήριξη της Τσεχίας στην πυρηνική ενέργεια αποδεικνύεται από τις συνεχείς προσπάθειές της να εξασφαλίσει καλύτερη θέση για την πυρηνική ενέργεια στη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Σε στρογγυλό τραπέζι για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στη Γρανάδα την Πέμπτη, ο Fiala τόνισε επίσης τη σημασία του τομέα.

Εκτός από τον Sunak, ο Τσέχος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz. Οι δυο τους συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, από την οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και οι δύο χώρες.

Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης ήταν επίσης το κύριο θέμα της συνάντησης του Fiala με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni. Πέραν τις αθρόες αφίξεις μετανατών στο νησί της Λαμπεντούζα, η Τσεχία αντιμετωπίζει και αυτή το δικό της πρόβλημα διακινητών και έχει ήδη εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους με ορισμένους από τους γείτονές της.

(από euractiv.gr)