Η ανάφλεξη στο «μέτωπο» Ισραήλ - Παλαιστίνης ήρθε σε μια στιγμή σύσφιγξης των ενεργειακών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, με φόντο μια σειρά μεγάλων projects που έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί. Μεταξύ αυτών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Euroasia Interconnector, για την οποία ανακοινώθηκε στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε η αλλαγή του φορέα υλοποίησης

με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας ΑΔΜΗΕ να αναλαμβάνει τον έλεγχο του έργου.

Ένα άλλο εμβληματικό έργο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ East Med που σχεδιάζεται για να ενώσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, για το οποίο, όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η διενέργεια του πρώτου market test για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς - τους επόμενους μήνες.

Το ερώτημα που εύλογα εγείρεται είναι τι σηματοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις για αυτά τα μεγάλα projects. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πολεμική σύρραξη είναι πιθανό να σημάνει «τίτλους τέλους» για τα σενάρια περί δημιουργίας χερσαίου αγωγού που θα μετέφερε το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέση Τουρκίας.

Στον αντίποδα, φαίνεται να αναζωπυρώνονται τα εναλλακτικά σενάρια για την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής και τη σύσφιγξη των δεσμών με την Ευρώπη, εξέλιξη που θεωρείται ότι ευνοεί τόσο το project EuroAsia όσο και τον αγωγό EastMed.

Εκτός του «πεδίου των μαχών» βρίσκεται μια ενεργειακή επένδυση ελληνικών συμφερόντων που έχει ήδη υλοποιηθεί στο Ισραήλ: Ο λόγος για την Energean, που έχει δικαιώματα μίσθωσης και εκμετάλλευσης σειράς θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ (Karish, Tanin, Katlan κ.ά.) με επίκεντρο της παραγωγικής της δραστηριότητας την πλωτή μονάδα FPSO «Energean Power» που αναπτύσσει το κοίτασμα Karish.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά, καθώς οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα οι εχθροπραξίες. H Energean παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού της, ενώ δηλώνει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Ισραήλ για κάλυψη της ενεργειακής ασφάλειας, ούσα έτοιμη να διαχειριστεί κάθε σενάριο.

 

Από τη Ναυτεμπορική