Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρει τους αναγνώστες του energia.gr. Εκτός από το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό έχει ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και δραστηριοποιείται με επιτυχία σε τρεις ηπείρους, ο ΤΙΤΑΝ (μαζί με τον ΗΡΑΚΛΗ) είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κάρβουνου αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της χώρας με θεσμοθετημένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρει τους αναγνώστες του energia.gr. Εκτός από το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό έχει ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και δραστηριοποιείται με επιτυχία σε τρεις ηπείρους, ο ΤΙΤΑΝ (μαζί με τον ΗΡΑΚΛΗ) είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κάρβουνου αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της χώρας με θεσμοθετημένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι ο ΤΙΤΑΝ θεωρείται από τις πιο προηγμένες τσιμεντοβιομηχανίες διεθνώς με τον παράγοντα ενέργεια να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση και παραγωγική διαδικασία.

Η δε χρηματιστηριακή πορεία του ΤΙΤΑΝ είναι από τις πλέον ικανοποιητικές εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη FTSE/ASE – 20 δεδομένης της παγκόσμιας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.   
 
Κανένα πρόβλημα δεν προκύπτει από την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε στις τοπικές τσιμεντοβιομηχανίες η αιγυπτιακή κυβέρνηση, δήλωσε η διοίκηση της Τιτάν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης, ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αλβανία και στις ΗΠΑ και εξήγησε γιατί εμφάνισε βελτιωμένα καθαρά κέρδη στο β΄ τρίμηνο.

Η διοίκηση της Τιτάν επιβεβαίωσε έπειτα από επίμονες ερωτήσεις της Citigroup την απαγόρευση εξαγωγών τσιμέντου που έχει ήδη επιβάλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως ότι αυτό ισχύει από το 2007.

Σημείωσε δε ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα για την εκεί δραστηριότητα της Τιτάν, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50% της Titan Lafarge από τον γαλλικό όμιλο Lafarge, λόγω της ισχυρής τοπικής ζήτησης. Η Αίγυπτος αποτελεί την πλέον κερδοφόρα αγορά για την Τιτάν, με μικτό περιθώριο 45%.

Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος υλοποίησε επενδύσεις 89 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο στην Αλβανία και την εγκατάσταση νέας γραμμής στην αιγυπτιακή Beni Suef.

Στην Αλβανία η Τιτάν κατασκευάζει μέσω της θυγατρικής της Antea Cement Sh.A εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην περιοχή Kruje. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ και ήδη μέχρι τις 30/6/2008 η Τιτάν είχε καταβάλει 39 εκατ. ευρώ.
Στις 6/5/2008 ο όμιλος Τιτάν προέβη στην εξαγορά του 65% της Alba Cemento Italia SHPK στην Αλβανία. Η εταιρία ενσωματώθηκε στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης από την παραπάνω ημερομηνία.

Η θυγατρική εταιρία του ομίλου στην Αίγυπτο Beni Suef κατασκευάζει μια δεύτερη γραμμή παραγωγής, ετήσιας δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων, η οποία αναμένεται να περατωθεί περί τα τέλη του 2009. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στο ποσό των 160 εκατ. ευρώ και ήδη είχαν καταβληθεί 50 εκατ. ευρώ μέχρι τις 30/6/2008.

Εντός του τελευταίου τετραμήνου του 2008 αναμένεται η έκδοση της Συμπληρωματικής Έκθεσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΕΠΕ) που εκπονεί για το Lake Belt το Σώμα Μηχανικών Στρατού.

Όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση α΄ εξαμήνου της Τιτάν, το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ προσδιόρισε τον χρόνο έκδοσης της Συμπληρωματικής Έκθεσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΕΠΕ) που εκπονεί για την περιοχή των ορυχείων του Lake Belt, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008.

Στην αντιστροφή πρόβλεψης για φορολογική υποχρέωση που είχε σχηματιστεί για τις επενδύσεις της περιόδου 2003-04 μετά την απόφαση της Κομισιόν που έκρινε έμμεση κρατική επιδότηση τον αναπτυξιακό νόμο Χριστοδουλάκη (Ν. 3220 του 2004). Η Τιτάν μετά την απόφαση της Κομισιόν σχημάτισε πρόβλεψη για απόδοση φόρων όσον αφορά στα αφορολόγητα αποθεματικά των επενδύσεων εκείνης της περιόδου.

Το θέμα τελικά λύθηκε τον Νοέμβριο του 2007. Η ελληνική κυβέρνηση, για να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες, ψήφισε στις 22 Νοεμβρίου 2007 τον Ν. 3614/2007, ακυρώνοντας τις διατάξεις του Ν. 3220/2004, επιτρέποντας όμως στις επιχειρήσεις που είχαν υπαγάγει επενδύσεις τους στις διατάξεις του ακυρωθέντος νόμου να τις ταξινομήσουν κάτω από άλλους υφιστάμενους αναπτυξιακούς νόμους, πληρώνοντας φόρους για τα υπολειπόμενα ποσά.

Έτσι, η Τιτάν υπήγαγε επενδύσεις της περιόδου 2003-04 σε διατάξεις παλαιότερων νόμων του Ν. 3220 του 2004 και προχώρησε φέτος σε αντιστροφή της πρόβλεψης για απόδοση φόρου. Από την αντιστροφή τα καθαρά της κέρδη ενισχύθηκαν κατά 9,1 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η φορολογική της επιβάρυνση μειώθηκε και από την αξιοποίηση επενδυτικών φορολογικών κινήτρων από θυγατρική εταιρία του ομίλου στη Βουλγαρία, ενώ ωφέλεια υπήρξε και από το αρνητικό αποτέλεσμα στον τομέα της Βόρειας Αμερικής και της αυξημένης κερδοφορίας στους τομείς της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.

Συνολικά, η χαμηλότερη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου από φόρους (τρέχων και αναβαλλόμενος) ανήλθε στα 13,1 εκατ. ευρώ.