“Εξοικονομώ”: Ο Γ. Γεωργιάδης (Κατασκευαστική) για την Χρηματοδότηση

“Εξοικονομώ”: Ο Γ. Γεωργιάδης (Κατασκευαστική) για την Χρηματοδότηση
του Φίλη Καϊτατζή
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2023 - 19:31

Ο Γεώργιος Γεωργιάδης, πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε.).και πρόεδρος της “Γεωργιάδης Κατασκευαστική”, ασκεί κριτική στα προγράμματα “Εξοικονομώ”

Και δηλώνει ότι τα πρώτα «στήριξαν την οικοδομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο επίπεδο της συντήρησης μικρών τεχνικών εταιρειών και συνεργείων». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «το πρόβλημα με τα προγράμματα είναι η στάση των τραπεζών στις εγκρίσεις των άτοκων δανείων, με την δυσπραγία και την γραφειοκρατία, να καθυστερούν ακόμα περισσότερο την ροή έγκρισης των αιτήσεων».

-Ποια είναι η επίδραση στον κλάδο σας από τα προγράμματα “Εξοικονομώ” του ΥΠΕΝ και ποια η συμβολή τους στην ενθάρρυνση της οικοδομικής δραστηριότητας;

Από το 2010 που ανακοινώθηκε το πρώτο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” μέχρι και σήμερα, που είναι σε εξέλιξη το πέμπτο πρόγραμμα, έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Τα τρία πρώτα προγράμματα, (μέχρι και το Εξοικονομώ – Αυτονομώ), θεωρώ ότι στήριξαν την οικοδομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο επίπεδο της συντήρησης μικρών τεχνικών εταιρειών και συνεργείων. Στα χρόνια των μνημονίων, ίσως ήταν τα μόνα έργα, έστω και μικρά που παρείχαν κάποιας μορφής εργασία. Συνέβαλαν στην συντήρηση (έστω μικρού μέρους) του οικοδομικού κλάδου, αλλά δεν συνέβαλαν στην ενθάρρυνση της οικοδομικής δραστηριότητας, μιας και τα έργα αυτά ήταν μικρού προϋπολογισμού και με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους.

Δεν συμβαίνει το ίδιο βέβαια, για τα δύο τελευταία προγράμματα (Εξοικονομώ 2021 και Εξοικονομώ 2023). Λόγω των πολύ χαμηλών τιμών μονάδος που έχουν τα προγράμματα σε σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, σε συνδυασμό με τις προκλητικά αργές διαδικασίες του προγράμματος όσο αφορά την χρηματοδότηση των έργων και την μεγάλη γραφειοκρατία που απαιτεί, έχουν κάνει αυτά τα προγράμματα μη ελκυστικά, ακόμα και για τις μικρές τεχνικές εταιρείες ή τα μεμονωμένα οικοδομικά συνεργεία.

-Με τις χρηματοδοτήσεις πως είναι τα πράγματα;

Από το πρώτο πρόγραμμα έως και σήμερα, το πρόβλημα της χρηματοδότησης των έργων, είναι το κυρίαρχο. Στα πρώτα δύο προγράμματα, είχαμε παρατηρήσει και το φαινόμενο να εγκρίνονται οι εργασίες, χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρωθούν αυτές. Ακόμα και σήμερα το πρόβλημα αυτό παραμένει. Εκτελούνται οι εργασίες, πληρώνονται υλικά, εργατικά, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και φόροι και όλα αυτά πληρώνονται από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ- μετονομάστηκε σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) σε χρόνους που κάποιες φορές, ξεπερνούν και το ένα έτος.

Ένα άλλο πρόβλημα των προγραμμάτων αυτών είναι η στάση των τραπεζών στις εγκρίσεις των άτοκων δανείων. Δυσπραγία και γραφειοκρατία, καθυστερούν ακόμα περισσότερο την ροή έγκρισης των αιτήσεων. Στο Εξοικονομώ 2021 που σήμερα εξελίσσεται, υπήρξε η νέα απαίτηση των τραπεζών, ο εγγυητής που ίσως απαιτηθεί να είναι συγγενής Α’ βαθμού και φυσικά να πληρεί τα πιστοληπτικά κριτήρια της τράπεζας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)