Η αρµόδια ρυθµιστική αρχή σχεδιάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρανοµούν και άµεσες παρεµβάσεις όπου παρατηρούνται µαζικές παραβιάσεις στους µετρητές, όπως σε καταστήµατα και σε καταυλισµούς των Ροµά. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, το κόστος των ρευµατοκλοπών ανήλθε πέρυσι στα 798 εκατ. ευρώ

Με μια απίστευτη κατάσταση ήρθαν αντιμέτωπα τα στελέχη του υπ. Ενέργειας που επιχείρησαν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών. Ανακάλυψαν ότι 1,5 εκατ. μετρητές ρεύματος είναι ουσιαστικά αγνώστου ιδιοκτήτη, καθώς δεν έχει δηλωθεί ΑΦΜ. Το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων μετρητών και ΑΦΜ καταναλωτή σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

«Θα πω ένα και µόνο για την ώρα. Οσοι κλέβουν ρεύµα θα το πληρώνουν ακριβά», είχε δηλώσει σε µία από τις πρώτες συνεντεύξεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε για τις ρευµατοκλοπές, στέλνοντας αυστηρό µήνυµα σε όσους επιδίδονται στο σπορ. Στην πράξη, ωστόσο, η καταπολέµηση του φαινοµένου χωρίς «έξυπνους» µετρητές αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Το αρµόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ ανοίγοντας τη διαδικασία ελέγχου των ρευµατοκλοπών εντόπισε µια σειρά από παράδοξα, η διαχείριση των οποίων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Αρµόδια στελέχη µεταφέρουν στην «Κ» µια χαοτική εικόνα. Σε έναν αρχικό έλεγχο εντοπίστηκαν περίπου 1,5 εκατ. µετρητές στο πελατολόγιο της ∆ΕΗ αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς ΑΦΜ. ∆ιαπιστώθηκε επίσης ότι οι µετρητές σε όλα τα αστυνοµικά τµήµατα της Αττικής είναι συνδεδεµένοι µε έναν ΑΦΜ, ενώ διερευνάται η περίπτωση µεγάλου νοσοκοµείου της Αττικής που πιθανόν να ηλεκτροδοτείται παράνοµα.

Κυρώσεις στον ∆Ε∆∆ΗΕ

Το πρόβληµα των «ορφανών» µετρητών είχε εντοπιστεί και από τη Ρυθµιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στις αρχές του έτους πέρυσι. Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ είχε επιβάλει κυρώσεις στον ∆ιαχειριστή ∆ικτύου (∆Ε∆∆ΗΕ) για τη µη τήρηση επικαιροποιηµένου µητρώου πελατών που θα διευκόλυνε και τις επιδοτήσεις ρεύµατος από το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτή η εικόνα ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, δεν έχει αλλάξει σχεδόν δύο χρόνια µετά. Σε πρώτη φάση το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από τον ∆Ε∆∆ΗΕ να προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων µετρητών - ΑΦΜ σε συνεργασία µε την ΑΑ∆Ε.

Παράλληλα σχεδιάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρανοµούν και άµεσες παρεµβάσεις σε τοµείς που παρατηρούνται µαζικές παραβιάσεις στους µετρητές, όπως στα καταστήµατα, και παράνοµες συνδέσεις µε το δίκτυο, όπως στους καταυλισµούς των Ροµά.

Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα αναλάβει να εγκαταστήσει άµεσα έξυπνους µετρητές σε όλα τα καταστήµατα και ιδιαίτερα σε αυτά του κλάδου εστίασης, καθώς επίσης να υπογειοποιήσει το δίκτυό του στα τµήµατα που διέρχονται από καταυλισµούς των Ροµά, έτσι ώστε να µην είναι δυνατή η παράνοµη απευθείας σύνδεση µε το δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την αυστηριοποίηση του πλαισίου, µεταξύ των µέτρων που σχεδιάζονται είναι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας µιας επιχείρησης σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση του µετρητή, καθώς και η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλµατος ηλεκτρολόγων που θα συλλαµβάνονται να παρέχουν «υπηρεσίες» ρευµατοκλοπής. Κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας τεχνικών εργολαβικών συνεργείων του ∆Ε∆∆ΗΕ που έχουν εκπαιδευθεί στο να εντοπίζουν τους «πειραγµένους» µετρητές για να κάνουν ελέγχους, να αξιοποιούν αυτή τη γνώση είτε στον δικό τους µετρητή για να κλέβουν ρεύµα είτε σε τρίτους έναντι αµοιβής.

Το ρεύµα που κλέβουν οι επιτήδειοι το πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές, στους οποίους οι πάροχοι µεταφέρουν το κόστος των «απωλειών δικτύου» που ορίζεται από τη ΡΑΑΕΥ και συναρτάται µε το ύψος της τιµής που διαµορφώνεται στη χονδρεµπορική αγορά. Οι «απώλειες δικτύου» διακρίνονται στις «τεχνικές», που οφείλονται σε τεχνικούς λόγους (απόσταση των υποσταθµών από την κατανάλωση, παλαιότητα του δικτύου κ.λπ.), και στις «µη τεχνικές», που αντιστοιχούν στην ενέργεια που καταναλώνεται, αλλά δεν καταγράφεται στο δίκτυο γιατί κάποιος έχει «πειράξει» τον µετρητή.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, το κόστος των ρευµατοκλοπών, το οποίο πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές, από 209 εκατ. ευρώ το 2021 εκτινάχτηκε στα 798 εκατ. το 2022. Η µεγάλη διαφορά, θα πρέπει να σηµειωθεί, δεν αντιστοιχεί και σε διεύρυνση του φαινοµένου, αλλά συνδέεται κυρίως µε τη σηµαντική απόκλιση της χονδρεµπορικής τιµής ρεύµατος, η οποία το 2022 έκλεισε στα 283,17 ευρώ ανά µεγαβατώρα, από 119,934 ευρώ ανά µεγαβατώρα το 2021. Ο συνολικός λογαριασµός που πλήρωσαν οι καταναλωτές το 2022 για ηλεκτρική ενέργεια που δεν κατανάλωσαν οι ίδιοι (τεχνικές και µη τεχνικές απώλειες) έφθασε στο 1,2 δισ. ευρώ και το 2021 περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")