Ούγγρος ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε Κάθε Πολιτική Ή Ιδεολογική Προσέγγιση στον Ενεργειακό Εφοδιασμό

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε Κάθε Πολιτική Ή Ιδεολογική Προσέγγιση στον Ενεργειακό Εφοδιασμό
energia.gr
Σαβ, 11 Νοεμβρίου 2023 - 11:45

Η στρατηγική της Ουγγαρίας για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο υπαγορεύεται αποκλειστικά από τις υποδομές, δήλωσε την Τετάρτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε συνέδριο στο Βουκουρέστι, τονίζοντας παράλληλα ότι η Βουδαπέστη απορρίπτει το επιχείρημα ότι οι αγορές φυσικού αερίου επηρεάζονται από πολιτικά ζητήματα

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη χώρα περιορίζεται από τις υπάρχουσες υποδομές- «δεν μπορείς να μεταφέρεις φυσικό αέριο με σακίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικού Αερίου 2023 της Ρουμανίας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό προέρχεται από το γεγονός ότι το ζήτημα έχει μετατραπεί σε ζήτημα ιδεολογίας, δήλωσε ο Szijjarto. Παρά τις πιέσεις για διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, η Ουγγαρία αντιμετωπίζει εμπόδια από τις Βρυξέλλες και ορισμένα κράτη μέλη, που δεν επιθυμούν να ενισχύσουν τη ικανότητα του δικτύου μεταφοράς στην περιοχή.

Η Ουγγαρία θα ήθελε να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από μη ρωσικές πηγές, όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της περιορισμένης μεταφορικής ικανότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Οι Βρυξέλλες αντιτίθενται στην επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο θα καταστεί παρωχημένο στο μέλλον. Εμείς δεν συμφωνούμε. Η άρνηση της Επιτροπής να χρηματοδοτήσει νέους αγωγούς φυσικού αερίου επηρεάζει τα συμφέροντα τόσο της Ουγγαρίας όσο και της Ρουμανίας», πρόσθεσε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών.

«Πράγματι, πρέπει να αφαιρέσουμε την πολιτική από την ενέργεια, αλλά δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τη γεωπολιτική», απάντησε ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja, προσθέτοντας ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι πρέπει να είναι «πιο διεκδικητικοί» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να τερματιστεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ion Sterian, από την άλλη, γενικός διευθυντής της Transgaz, του ρουμανικού κρατικού φορέα εκμετάλλευσης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόρριψη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ για έργα κατασκευής αγωγών στη Ρουμανία.

Ο ίδιος αμφισβήτησε την απόφαση αυτή, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές που απαιτούνται για τις μελλοντικές εγκαταστάσεις αερίου υδρογόνου .

Τέλος, ο Szijjarto υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για την άρση των περιφερειακών σημείων συμφόρησης και την αύξηση των δυνατοτήτων διασύνδεσης και των αγωγών φυσικού αερίου και στο πλαίσιο αυτό, ενώ επέκρινε και τη Βουλγαρία για την επιβολή φόρου στο ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

(από euractiv.gr)