Η γερμανική κυβέρνηση, η Siemens AG και άλλα μέρη που συμμετέχουν σε συζητήσεις για την κάλυψη δισεκατομμυρίων ευρώ σε εγγυήσεις που σχετίζονται με έργα για τη Siemens Energy πέτυχαν μια κατ' αρχήν σε μια συμφωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά είναι κατανοητό ότι η Siemens AG, ο κορυφαίος μέτοχος της Siemens Energy με ποσοστό 25,1%, ήταν έτοιμη να παράσχει ορισμένες από τις εγγυήσεις.

 

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να καταρτιστεί επίσημα και να εγκριθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να έχει αποκαλυφθεί χρονική κλίμακα.

Η κίνηση έπεται των ειδήσεων τον Οκτώβριο, η Siemens Energy βρισκόταν σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση, τις τράπεζες και τη Siemens AG σχετικά με τις εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ για ομόλογα έργων και εγγύησης που απαιτούνται για τη διασφάλιση του βιβλίου παραγγελιών της εταιρείας ύψους 109 δισ. ευρώ.

Τα υψηλότερα επιτόκια, τα προβλήματα με τις ανεμογεννήτριες της εταιρείας και η κίνηση της S&P τον Ιούλιο να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου σε BBB - όλα σημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν γίνει πιο αυστηρές στη χορήγηση αυτών των διασφαλίσεων.

Έως και το 30% των παραγγελιών είναι σε προκαταβολές, το οποίο είναι το μερίδιο που πρέπει να προστατεύεται από εγγυήσεις αναφέρει το Reuters.

Η Siemens Energy αρνήθηκε να σχολιάσει την προσωρινή συμφωνία, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ένας εκπρόσωπος της Siemens AG είπε ότι η εταιρεία παρέμεινε σε "πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες για να καθορίσει την καλύτερη δυνατή λύση προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών".

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας είπε επίσης ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.