Η Εσθονική Ρυθμιστική Αρχή για την Προστασία των Καταναλωτών και την Τεχνική Ρυθμιστική Αρχή (CPTRA) ανακοίνωσε ότι δύο δημοπρασίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις θαλάσσιες περιοχές Liivi 1 και Liivi 2 θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024. Ανταγωνιστικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στην CPTRA για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις περιοχές Liivi 1 και Liivi 2.

 

 

Η Αρχή είπε ότι επτά εταιρείες (OÜ Utilitas Wind, Liivi Offshore OÜ, Aker Offshore Wind Europe, Viru Keemia Grupp, Sunly Wind OÜ, Edel Offshore Wind OÜ και UAB Ignitis Renewables Projektai 6) προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες για το Liivi 1 και το Liivi2 θαλάσσιες περιοχές.
Οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό περιβάλλον για δημοπρασία κρατικής γης www.riigimaaoksjon.ee.

Η δημοπρασία για τη θαλάσσια περιοχή Liivi 2 πραγματοποιείται από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:00 (CET+2) έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:00 (CET+2), ώρα Εσθονίας.

Η δημοπρασία για τη θαλάσσια περιοχή Liivi 1 πραγματοποιείται από τις 11 Ιανουαρίου 2024 στις 12:00 (CET+2) έως τις 17 Ιανουαρίου 2024 στις 12:00 (CET+2), ώρα Εσθονίας.

Και οι δύο δημοπρασίες έχουν παρατεταμένη λήξη, με την περίοδο παρατεταμένης λήξης να είναι 15 λεπτά.

Οι θαλάσσιες περιοχές Liivi 1 και Liivi 2 βρίσκονται βορειοδυτικά του νησιού Ruhnu σε μια περιοχή κατάλληλη για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σύμφωνα με το εσθονικό θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο.

Η έκταση του Liivi 1 είναι 77,7 km2 και η τιμή εκκίνησης του είναι 1.165.500 €.

Η έκταση του Liivi 2 είναι 114,9 km2 και η τιμή εκκίνησης του είναι 1.723.500 €.

Η ελάχιστη προσαύξηση της προσφοράς είναι 50.000 €.

Για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, οι συμμετέχοντες που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη δημοπρασία στην CPTRA και να καταβάλουν προκαταβολή 23.310 € για την περιοχή Liivi 1 και 34.470 € για την περιοχή Liivi 2.

Οι νικητές των δημοπρασιών είναι οι συμμετέχοντες που έκαναν την υψηλότερη προσφορά και πλήρωσαν αυτό το ποσό, και οι διαδικασίες για άδεια επιφανειών και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ξεκινήσουν το αργότερο εντός 90 ημερών από την ανακοίνωση του νικητή της δημοπρασίας.

Οι προγραμματιστές που κέρδισαν τις δημοπρασίες πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσουν τα προγράμματα εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην CPTRA εντός 18 μηνών, ακολουθούμενη από έκθεση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων 24 μήνες μετά τη δήλωση του προγράμματος εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ότι πληροί τις απαιτήσεις.

Η Kristi Talving, γενική διευθύντρια της CPTRA, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

"Τώρα που όλοι οι προγραμματιστές έχουν τα προσόντα για να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διεξαγωγή τους. Ευχόμαστε στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία."