Οι προσπάθειες για βιώσιμη αλιεία στη Μεσόγειο Θάλασσα άρχισαν επιτέλους να αποδίδουν. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 20 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν 34 μέτρα που στοχεύουν στη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων έμβιων πόρων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό το ορόσημο επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της 46ης συνόδου της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM)

του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η οποία έκλεισε την Παρασκευή στο Σπλιτ της Κροατίας.

Η αξιοσημείωτη απόφαση περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε είδους αλιείας βυθού, όπως η χρήση της καταστροφικής τράτας βυθού, σε μια περιοχή 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τα κοράλλια βαθέων υδάτων της Cabliers Bank.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από το 2024. Το μέτρο έχει σκοπό να αποτρέψει οποιαδήποτε υποβάθμιση αυτού του hotspot βιοποικιλότητας, που βρίσκεται στη Θάλασσα Alboran μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Η Cabliers Bank αποτελεί το δυτικότερο τμήμα της Μεσογείου. Εδώ, η Μεσόγειος και ο Ατλαντικός αλληλεπιδρούν, καθιστώντας την ένα χωνευτήρι θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Είναι επίσης ένα σημείο ασφυξίας για τη θαλάσσια κυκλοφορία, με το 25 τοις εκατό της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας να διασχίζει τη Θάλασσα του Αλμποράν ετησίως.

Για πάνω από μια δεκαετία, ερευνητές που ερευνούν την Cabliers Bank ζήτησαν να χαρακτηριστεί ως Περιοχή Αλιείας (FRA). Οι λόγοι για την προστασία αυτού του κοραλλιογενούς υφάλου βαθέων υδάτων περιλαμβάνουν τον πιθανό ρόλο του ως καταφύγιο για νεαρά ψάρια και το γεγονός ότι φαίνεται να είναι ο μόνος ύφαλος ψυχρών υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα που εξακολουθεί να αναπτύσσεται, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Oceana. και Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών-Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ισπανίας (ICM-CSIC). Ως εκ τούτου, η απόφαση της Παρασκευής να περιοριστεί η αλιεία γύρω από την Cabliers Bank θεωρήθηκε από τους υποστηρικτές ως ένα επίκαιρο βήμα.

«Η απόφαση να προστατευθεί ο ύφαλος Cabliers από την τράτα βυθού είναι μια μεγάλη νίκη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και αποτελεί παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μεσογειακές χώρες για την επίτευξη των στόχων διατήρησης και την ανασυγκρότηση των ιχθυαποθεμάτων. Επαινούμε ιδιαίτερα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Μαρόκου και της Αλγερίας σε αυτή την απόφαση», δήλωσε η Βέρα Κοέλιο, αντιπρόεδρος της Oceana Europe.

Επιπλέον, οι μεσογειακές χώρες συμφώνησαν επίσης να υιοθετήσουν ένα σύστημα που θα εξουσιοδοτήσει την GFCM, επιτρέποντάς της να λάβει μέτρα κατά μελών που επίμονα παραλείπουν να τηρούν τους περιορισμούς των εργαλείων ή δεν εμποδίζουν τις μηχανότρατες να αλιεύουν παράνομα σε ζώνες απαγόρευσης τράτας.

Η Μεσόγειος Θάλασσα, ειδικά το δυτικό τμήμα της, αποτελεί μια από τις πιο υπεραλιευμένες περιοχές στον κόσμο, με περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων να αλιεύονται πάνω από το επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.