Ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός του στρατού που είχε σχέση με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας έπαιξε βασικό ρόλο στον βομβαρδισμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream πέρσι. Αυτό έγινε γνωστό σύμφωνα με αξιωματούχους σε Ουκρανία και Ευρώπη, καθώς και άλλες πηγές με γνώση των λεπτομερειών της μυστικής επιχείρησης

Ο Ρομάν Τσερβίνσκι, 48χρονος παρασημοφορεμένος συνταγματάρχης που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις της Ουκρανίας, ήταν ο συντονιστής της επιχείρησης Nord Stream, σύμφωνα με πηγές, καθώς διαχειρίστηκε την επιμελητεία και υποστήριξη για μια ομάδα έξι ατόμων που νοίκιασε ένα ιστιοπλοϊκό με ψευδείς ταυτότητες και χρησιμοποίησε καταδυτικό εξοπλισμό βαθέων υδάτων για να τοποθετήσει εκρηκτικά στους αγωγούς. Ο Τσερβίνσκι φέρεται να έλαβε εντολές από υψηλότερους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εν τέλει αναφέρθηκαν στον στρατηγό Βαλερί Ζαλούσνι, τον ανώτατο αξιωματικό της Ουκρανίας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Τσερβίνσκι αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στη δολιοφθορά. «Όλες οι εικασίες για τη συμμετοχή μου στην επίθεση διαδίδονται από τη ρωσική προπαγάνδα χωρίς καμία βάση», είπε σε γραπτή δήλωση στη Washington Post και στο Der Spiegel, που διεξήγαγαν κοινή έρευνα για τον ρόλο του.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που εκτείνονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η επίθεση άφησε ανέπαφη μόνο μία από τις τέσσερις συνδέσεις αερίου του δικτύου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")