«Θεμελιώδης ο Ρόλος της Ελλάδας στην Ενεργειακή Ασφάλεια στην ΕΕ»

«Θεμελιώδης ο Ρόλος της Ελλάδας στην Ενεργειακή Ασφάλεια στην ΕΕ»
συνέντευξη στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο
Δευ, 13 Νοεμβρίου 2023 - 16:48

Ο βρετανός υφυπουργός Ενέργειας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις προκλήσεις μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη

Τη φιλοδοξία να συνάψουν η Ελλάδα και η Βρετανία «ακόμη πιο στενούς δεσμούς» στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξέφρασε, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο βρετανός υφυπουργός Ενέργειας Γκρέιαμ Στιούαρτ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις «ενεργειακές προκλήσεις» που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

«Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βρεθεί, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε δεινή θέση έπειτα από τη βάρβαρη εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία», τόνισε το στέλεχος της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον Ρίσι Σούνακ. «Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών, είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε για γραμμές διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για τη σύναψη διπλωματικών συμφωνιών με τους γείτονές μας, δημιουργεί ένα πραγματικά γόνιμο έδαφος για συνεργασία και για τις δύο χώρες», πρόσθεσε.

Διακρατική συνεργασία

Ο Στιούαρτ συμμετείχε στο 7ο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο. Από το βήμα της διοργάνωσης, η οποία είχε θέμα την «Ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα στην Ευρώπη», εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του για διακρατική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. «Για τον λόγο αυτό», σημείωσε στα «ΝΕΑ», «χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετείχα στο συμπόσιο αυτό μαζί με τον έλληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια, προκειμένου να συζητήσουμε πώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα θα μπορέσουν να αποκτήσουν ακόμη πιο στενούς και ισχυρούς δεσμούς στο προσεχές μέλλον. Στόχοι μας, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εν γένει της ενεργειακής ασφάλειας».

Ρώτησα τον 61χρονο υφυπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών Ρύπων – όπως είναι ο επίσημος τίτλος του – πώς ακριβώς οραματίζεται η κυβέρνηση Σούνακ τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. «Οπως ξέρετε, η Ελλάδα ήδη διαδραματίζει έναν θεμελιώδους σημασίας ρόλο στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», απάντησε. «Από την άλλη πλευρά, και εμείς στη Βρετανία έχουμε αναλάβει έναν παρόμοιο ρόλο, μολονότι σε διαφορετικό μέρος της Ευρώπης. Συνεπώς, έχουμε πάρα πολλά κοινά με την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και να ενεργήσουμε ως στενοί σύμμαχοι».

Κίνδυνοι

Ερωτώμενος για τους ενεργειακούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τις πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ο Στιούαρτ επέλεξε να απαντήσει με μια γενικότερη τοποθέτηση: «Η θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας είναι μείζονος σημασίας», επισήμανε. «Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ενεργειακή μετάβαση και η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εξαρτημένοι από αυτά για αρκετές ακόμη δεκαετίες». Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει να επιτευχθεί από όλους μας μια ισορροπία: αφενός να διασφαλίσουμε ότι θα επιταχύνουμε τη μετάβασή μας προς την καθαρή ενέργεια και αφετέρου να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να διατηρηθούν, επί του παρόντος, οι απαιτήσεις για ορυκτά καύσιμα». Αναφερόμενος, τέλος, στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι τη χώρα μας, σχολίασε ότι «μας υπενθυμίζουν τις ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο Στιούαρτ διετέλεσε – το 2022 – υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης. Από τον θώκο αυτό, είχε ασχοληθεί επισταμένως με το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Λονδίνου για εξεύρεση μιας «συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Παράλληλα, δηλώνει «φίλος» της Ελλάδας. Τον περασμένο Απρίλιο, βρέθηκε για πέντε ημέρες στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πρώτο αγώνα κρίκετ στη χώρα μας (διεξήχθη στις 23 Απριλίου 1823 στο νησί των Φαιάκων το οποίο τότε βρισκόταν – μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα – υπό βρετανική κυριαρχία). Ανήκε στη «φιλευρωπαϊκή» πτέρυγα – δηλαδή στους Remainers – του Συντηρητικού Κόμματος, υποστηρίζοντας, πριν από το δημοψήφισμα του 2016, ότι το Brexit «θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας και θα προκαλέσει τον κίνδυνο ύφεσης» – απόψεις που, ασφαλώς, δεν επαναλαμβάνει υπό τη σημερινή του ιδιότητα.

Ως υφυπουργός Ενέργειας διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι η Βρετανία έχει μειώσει τις εκπομπές άνθρακα «περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία» και «πρωτοστατεί στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Ωστόσο, η – παραπαίουσα δημοσκοπικά – κυβέρνησή του επικρίνεται με δριμύτητα διότι «ψαλιδίζει» τις «πράσινες» δεσμεύσεις της, καθυστερώντας την υλοποίηση των εθνικών στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά την ελληνοβρετανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, παρά τις (ενθαρρυντικές) δηλώσεις του υφυπουργού και την υπογραφή – το 2021 – του Στρατηγικού Διμερούς Πλαισίου Ελλάδας και Βρετανίας, το οποίο προβλέπει συνεργασία και στα ενεργειακά, έμπειροι παρατηρητές τόνισαν στα «ΝΕΑ» ότι «μέχρι στιγμής, πολύ λίγα έχουν γίνει για την προώθηση συνεργασιών και επενδύσεων». Εκπρόσωποι βρετανικών εταιρειών και funds λένε ιδιωτικά ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι «όσο φιλικό θα έπρεπε». Πάντως, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται ήδη βρετανικές εταιρείες όπως η Hive Energy, η Lightsource BP, η SSE Renewables και η Solarcentury. Παράλληλα, ελληνικές εταιρείες όπως η Hellenic Cables και ο Ομιλος Mytilineos συμμετέχουν σε ενεργειακά έργα αιχμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")