Η Octopus Energy, ο βρετανικός όμιλος ΑΠΕ, απέκτησε το 5% στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Butendiek ισχύος 288 MW στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα. Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη είσοδο της εταιρείας στον υπεράκτιο τομέα της χώρας, καθώς στοχεύει να κλιμακώσει τη δραστηριότητά της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.

Η επένδυση στο αιολικό πάρκο Butendiek έγινε από το Sky fund, το οποίο διαχειρίζεται η Octopus Energy Generation. Η Octopus αγόρασε το μερίδιο από την ewz, τη Δημοτική Ηλεκτρική Υπηρεσία της Ζυρίχης.

Η τοποθεσία των 80 ανεμογεμμητριών βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Sylt και λειτουργεί από το 2015, παράγοντας καθαρή ενέργεια για 370.000 σπίτια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην παγκόσμια στρατηγική υπεράκτιων αιολικών της Octopus, όπως είπε η εταιρεία και ακολουθεί την απόφασή της να διοχετεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια και υποδομές στη Γερμανία έως το 2030.

Ο παγκόσμιος όμιλος ενέργειας και τεχνολογίας εισήλθε στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας πέρυσι. Έκτοτε έχει επίσης επενδύσει σε τέσσερα χερσαία αιολικά πάρκα συνδυασμένης ισχύος 100 MW – αρκετή ισχύς για 100.000 σπίτια – με αρκετά ακόμη έργα να βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

Νωρίτερα φέτος, η Octopus κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο παγκοσμίως τιμολόγιο «Fan Club» στη Γερμανία, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια με έκπτωση σε πελάτες που ζουν κοντά σε δύο από τα αιολικά της πάρκα όταν έχει αέρα.

Η Octopus σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισ. δολάρια σε υπεράκτια αιολική ενέργεια παγκοσμίως, στοχεύοντας ήδη τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, καθώς και σε προγραμματιστές νέων υπεράκτιων αιολικών έργων σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Νότια Κορέα.

Η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο, μετά την Κίνα και τη Βρετανία, με πάνω από 8 GW ήδη σε λειτουργία. Ο τολμηρός στόχος 70 GW για υπεράκτια αιολική δυναμικότητα έως το 2045 υπογραμμίζει τις πράσινες φιλοδοξίες της.