H Aurubis, το μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της Ευρώπης με έδρα στη Γερμανία, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία μονάδα στη Βόρεια Αμερική που θα δραστηριοποιείται στη σύνθετη ανακύκλωση υλικών. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ήδη ένα χυτήριο στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Τζόρτζια

Συνεχίζεται η έξοδος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την Ευρώπη και η μεταφορά τους στις ΗΠΑ που άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν η υπερδύναμη ανακοίνωσε πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών σε όσες πράσινες επενδύσεις γίνουν εντός της επικράτειάς της. Τελευταία στη σειρά η Aurubis, το μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της Ευρώπης που έχει έδρα στη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα η Aurubis ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 700 εκατ. δολ. στη Βόρεια Αμερική για την ανέγερση χυτηρίου με σκοπό τη σύνθετη ανακύκλωση υλικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα της στην υπερδύναμη καθώς έχει προηγηθεί μονάδα στην πολιτεία της Τζόρτζια. Βρίσκονται, άλλωστε, σε εξέλιξη εργασίες επέκτασης της μονάδας αυτής και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, οι επενδύσεις της Aurubis στις ΗΠΑ δημιουργούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας για την υπερδύναμη.

Η είδηση συνέπεσε με την ανακοίνωση της γαλλικής ενεργειακής Totalenergies ότι επεκτείνει την παρουσία της στην αμερικανική αγορά εξαγοράζοντας από την Texgen Power LLC τρεις μονάδες έναντι 635 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Totalenergies, οι τρεις μονάδες θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και θα καλύψουν τη «ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια» στο Ντάλας και στο Χιούστον, αναπληρώνοντας τα κενά από τις διακοπές στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημειωτέον ότι η Totalenergies έχει ήδη σημαντική παρουσία στο Τέξας με παραγωγική δυνατότητα συνολικά 6,2 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπό κατασκευήν άλλα 3 γιγαβάτ καθώς έχει εξαγοράσει την Core Solar LLC και το 50% της Clearway Energy Group.

Οι νέες αυτές μονάδες των δύο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προστίθενται σε μια σειρά επενδύσεων από πλευράς εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου στην επικράτεια των ΗΠΑ. Σε μεγάλο βαθμό το κίνητρο αυτών των επενδύσεων είναι οι επιδοτήσεις που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο του πακέτου IRA των 360 δισ. δολ.

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που έχουν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ ίσως το ηχηρότερο όνομα είναι εκείνο της Volkswagen. Η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας έχει διασφαλίσει επιδότηση ύψους 1,3 δισ. δολ. από την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας γι’ αυτό εδώ και μήνες έχει ακυρώσει επένδυσή της εντός Γερμανίας. Η Volkswagen έχει, άλλωστε, δρομολογήσει την ανέγερση γιγάντιας μονάδας παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα στο Σεντ Τόμας του Οντάριο στον Καναδά. Εξίσου ηχηρό και το όνομα της γερμανικής βιομηχανίας χημικών BASF που από το καλοκαίρι του περασμένου έτους έχει δρομολογήσει επένδυση ύψους 780 εκατ. δολ. για την ανέγερση μονάδας στη Λουιζιάνα με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής της.

Σημαντική είναι, επίσης, η επένδυση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού της Ιταλίας, της Enel, που έχει εδώ και ένα έτος ανακοινώσει την ανέγερση μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η μονάδα θα είναι λειτουργική στα τέλη του 2024. Παράλληλα, η ελβετική εταιρεία φωτοβολταϊκών Meyer Burger έχει προ πολλού «παγώσει» παλαιότερο σχέδιό της για την επέκτασή της εντός Γερμανίας και έχει δρομολογήσει την ανέγερση εργοστασίου στο Κολοράντο, προϋπολογισμού 400 εκατ. δολ. Η σουηδική βιομηχανία μπαταριών Northvolt αναμένεται, επίσης, να προχωρήσει στην ανέγερση μεγάλης μονάδας στη Βόρεια Αμερική, στις ΗΠΑ ενώ και η νορβηγική νεοφυής Freyr έχει ανακοινώσει ότι μετά τη μονάδα της κοντά στον Αρκτικό Κύκλο σειρά έχει μια άλλη μονάδα μπαταριών σε προάστιο της Ατλάντα. Στον ίδιο δρόμο προς την Αμερική βρίσκεται και ο γερμανικός κολοσσός των χημικών, η Linde, ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και ενδεχομένως εκπονούν αντίστοιχα σχέδια.

Volkswagen, Totalenergies, BASF, Enel, Meyer Burger, Northvolt στρέφονται στις ΗΠΑ λόγω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")