Αρνητικό αποτέλεσμα εκτιμούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ότι θα εμφανίσει στον εξαμηνιαίο της ισολογισμό η ΔΕΗ, εξαιτίας του κόστους από τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Επίσης, ζημιογόνο αποτέλεσμα ύψους 16,1 εκατ. ευρώ εκτιμά η Εθνική-Π&Κ ότι θα εμφανίζει το β΄τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η ΔΕΗ, λόγω αυξημένων χρηματοοικονομικών δαπανών

Αρνητικό αποτέλεσμα εκτιμούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ότι θα εμφανίσει στον εξαμηνιαίο της ισολογισμό η ΔΕΗ, εξαιτίας του κόστους από τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Επίσης, ζημιογόνο αποτέλεσμα ύψους 16,1 εκατ. ευρώ εκτιμά η Εθνική-Π&Κ ότι θα εμφανίζει το β΄τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η ΔΕΗ, λόγω αυξημένων χρηματοοικονομικών δαπανών, ενώ προβλέπει ενίσχυση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά 14,8%, λόγω της αύξησης των τιμολογίων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2007.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν χαμηλότερα κατά 31,8%, στα 150,7 εκατ. ευρώ, καθώς η αρνητική επίδραση των σημαντικών αυξήσεων στα κόστη (κυρίως στο κόστος καυσίμων και στις αγορές ενέργειας) αναμένεται να υπερισχύσει της αναμενόμενης ισχυρής ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Σε άλλη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την HSBC Παντελάκης χρηματιστηριακή για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της ΔΕΗ, προβλέπονται επίσης ζημίες κατά τη διάρκεια της περιόδου που εξετάζουμε. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι στη διάρκεια Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008 η ΔΕΗ θα εμφανίζει ζημιογόνο αποτέλεσμα στο επίπεδο των 45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της επιχείρισης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,779 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, τα καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA) εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 283 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 38% σε ετήσια βάση.

Επίσης, σε χθεσινή της έκθεση, η Proton προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει ζημίες ύψους 14,5 εκατ. ευρώ στο β΄τρίμηνο, η ΔΕΗ, όπου διατηρεί σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο στα 27,7 ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα ενισχυθεί κατά 12,1% στα 1,38 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να υποχωρούν 23,7% στα 168,4 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των λειτουργικών δαπανών κατά 20% περίπου, στα 1,21 δισ. ευρώ. Η Proton προβλέπει ότι τα μεγέθη της εταιρείας θα επηρεαστούν από την υψηλή πετρελαϊκή τιμή, τις εισαγωγές ρεύματος και τις τιμές χονδρικής, το μη ευνοϊκό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ σημειώνει ότι η ΔΕΗ θα εγγράψει και πρόβλεψη 30 εκατ. ευρώ για τα κόστη καυσαερίων, περιμένοντας χειρότερη επιβάρυνση στο β΄εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2008 της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν μεθαύριο, Πέμπτη 28 Αυγούστου, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους εγχώριους και διεθνείς αναλυτές για την πορεία των εξαμηνιαίων οικονομικών μεγεθών.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/08/2008)