Ηγέτες από περισσότερες από δώδεκα αφρικανικές χώρες αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γερμανία για τη διάσκεψη της G20 «Σύμφωνο με την Αφρική», η οποία έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη φτωχότερη, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη ήπειρο του κόσμου. Υπογραμμίζοντας το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Αφρική, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ηγέτες από περισσότερες από δώδεκα αφρικανικές χώρες αναμένεται ταξιδεύουνστη Γερμανία για τη διάσκεψη της G20 «Σύμφωνο με την Αφρική», η οποία έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη φτωχότερη, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη ήπειρο του κόσμου.

Υπογραμμίζοντας το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Αφρική, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα είναι μεταξύ των παρευρισκομένων στη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο με οικοδεσπότη τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Σολτς, ο οποίος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Αφρική από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2021, θα έχει διμερείς συνομιλίες με διάφορες αφρικανικές χώρες την Κυριακή, προτού φιλοξενήσει μια γερμανοαφρικανική επενδυτική σύνοδο κορυφής στο ξενοδοχείο Marriott του Βερολίνου τη Δευτέρα το πρωί.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρούονται με τη Ρωσία και την Κίνα για γεωπολιτική επιρροή, κρίσιμα ορυκτά και νέες οικονομικές ευκαιρίες στη δεύτερη πολυπληθέστερη ήπειρο του κόσμου.

Αυτές περιλαμβάνουν το δυναμικό της Αφρικής για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, ιδίως πράσινου υδρογόνου, που θα μπορούσε να βοηθήσει τη μετάβαση του βόρειου γείτονά της σε μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Η σταθερότητα και η ευημερία της ηπείρου θεωρείται επίσης κλειδί για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

Το Σύμφωνο με την Αφρική, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017 στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της G20, έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή αφρικανικές χώρες με μεταρρυθμιστικό πνεύμα, διεθνείς οργανισμούς και διμερείς εταίρους για να συντονίσουν τις αναπτυξιακές ατζέντες και να συζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας στη γερμανική καγκελαρία, ενώ θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία τον Σεπτέμβριο έγινε μόνιμο μέλος της ομάδας των ισχυρότερων χωρών του κόσμου της G20.

«Δεν θα προβούμε σε κοινή δήλωση, δεν θέλουμε να αναγκάσουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας σε στενό μαρκάρισμα», δήλωσε την Παρασκευή Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αντίθετα, θέλουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης λένε ότι η Αφρική μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο να βοηθήσει τη Γερμανία να διαφοροποιήσει καλύτερα την εφοδιαστική της αλυσίδα, να εξασφαλίσει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, να μειώσει την παράνομη μετανάστευση και να επιτύχει την πράσινη μετάβαση.

Οι αφρικανικές χώρες παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι ενώ η Ευρώπη μιλάει για επενδύσεις, η Κίνα παρέχει στην πραγματικότητα χρηματοδότηση χωρίς ηθικά κηρύγματα. Παρόλα αυτά, ο κινεζικός δανεισμός στην Αφρική βρίσκεται σε πτώση, ενώ το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον αυξάνεται καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Το γερμανικό εμπόριο με την Αφρική ήταν 60 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ποσό που αποτελεί κλάσμα του εμπορίου της με την Ασία, αλλά είναι αυξημένο κατά 21,7% σε σχέση με το 2021.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γερμανικών εταιρειών επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Αφρική, σύμφωνα με μελέτη της KPMG και του Γερμανο-Αφρικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Οι χώρες μέλη του Συμφώνου της G20 είναι το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Τόγκο, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ρουάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αιθιοπία.

 

euractiv.gr