Η DIF Capital Partners υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 60% της Novar, μιας εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ολλανδία. Ως μέρος της επένδυσης, η DIF θα παράσχει κεφάλαια ανάπτυξης για να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του χαρτοφυλακίου της Novar ηλιακής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS).

Με έδρα το Γκρόνινγκεν, η Novar κατέχει και εκμεταλλεύεται 440 MW έργων ηλιακής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας σε στέγες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (Battery Energy Storage Systems-BESS). Διαθέτει ισχύ αναπτυξιακού έργου άνω των 15 GW. Η Novar αναπτύσσει ένα ιδιωτικό έργο δικτύου στην Ολλανδία, το οποίο θα παρέχει σύνδεση στο δημόσιο δίκτυο για πολλά από τα μεγάλης κλίμακας έργα ηλιακής ενέργειας και BESS, καθώς και τα πρώτα ολλανδικά έργα ηλιακής θερμικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου.

Η εταιρεία λειτουργεί ένα πλήρως ολοκληρωμένο μοντέλο ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας (IPP).

Ο Gijs Voskuyl, συνεργάτης της DIF, δήλωσε: «Η επένδυση στη Novar αποτελεί μια ευκαιρία για τη DIF να υποστηρίξει τον ολλανδικό ηγέτη της αγοράς ηλιακής ενέργειας με μακρά ιστορία επιτυχούς παράδοσης έργων επίγειας ενέργειας και στέγης.

«Το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των 440 MW προσφέρει μια ισχυρή επενδυτική πρόταση και με το εκτεταμένοδίκτυο σε έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, μπορούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε επενδυτικές ευκαιρίες μετάβασης στην ενέργεια στο μέλλον.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη διοικητική ομάδα της Novar για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε από κοινού την εταιρεία τα επόμενα χρόνια».

Ο Gerben Smit, Διευθύνων Σύμβουλος της Novar Holding, πρόσθεσε: «Χάρη σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία, η Novar έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει περαιτέρω ανάπτυξη, να επεκταθεί διεθνώς και να επιτύχει τον στόχο των 4 GW λειτουργικής ισχύος έως το 2030».

Η DIF έλαβε συμβουλές από την KPMG (οικονομικός σύμβουλος), την McKinsey (εμπορικός σύμβουλος), την Arup (τεχνικός σύμβουλος) και την NautaDutilh (νομικός σύμβουλος).

Η Novar από την πλευρά της συνεργάστηκε με τους Voltiq (οικονομικός σύμβουλος), Eversheds Sutherland και Hogan Lovells (νομικοί σύμβουλοι).

Η συναλλαγή υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023.