Eπειτα από χρόνια προετοιμασίας, η Κίνα θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα την κατασκευή του πέμπτου ερευνητικού της σταθμού στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια ερευνητική ομάδα 32 μελών έχει ήδη φτάσει στο Inexpressible Island στον κόλπο Terra Nova της Θάλασσας Ross, που είναι η προτεινόμενη τοποθεσία για τον ερευνητικό σταθμό.

Ένα επιπλέον πλήρωμα αναμένεται να φτάσει στις 7 Δεκεμβρίου με το κινεζικό παγοθραυστικό Xuelong 2. Το πλοίο θα συνοδεύεται από το φορτηγό πλοίο Tian Hui, το οποίο μεταφέρει υλικά κατασκευής για τον νέο ερευνητικό σταθμό.

Η κατασκευή της πέμπτης βάσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 40ης αποστολής της Κίνας στην Ανταρκτική. Η 39η αποστολή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, σε περιοχές πρωτογενούς μελέτης που περιλαμβάνουν έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον Νότιο Ωκεανό.

Σε παλαιότερη συνέντευξη στα ΜΜΕ, ο πρώην διευθυντής του PRIC Dr. Huigen Yang είπε ότι η δημιουργία της πέμπτης βάσης της Ανταρκτικής θα συμβάλει στην κάλυψη του κενού της επιστημονικής έρευνας στη Θάλασσα Ross και στην ενίσχυση της ικανότητας της Κίνας να κατανοήσει την Ανταρκτική.

Ο σταθμός είναι σύμφωνος με τις ευρύτερες φιλοδοξίες του Πεκίνου για τις πολικές περιοχές του πλανήτη. Μια λευκή βίβλος του 2017 για τις δραστηριότητες της Ανταρκτικής που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας ανέφερε ότι η Ανταρκτική είναι ένας «νέος χώρος παγκόσμιου περιβάλλοντος και πόρων που έχει μεγάλη σημασία για τη διαδικασία της ανθρώπινης ανάπτυξης». Η Κίνα έχει επίσης δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένου του δυναμικού μεταφορών της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής βόρεια της Σιβηρίας.

Δυτικοί αναλυτές έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι η πέμπτη βάση της Κίνας θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση. Θα περιλαμβάνει έναν επίγειο δορυφορικό σταθμό, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπές δορυφορικών επικοινωνιών άλλων εθνών, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών των ΗΠΑ.