Ανταποδίδει τα Πυρά Κατά του ΙΕΑ ο OPEC – Τον Κατηγορεί Ότι Δυσφημεί τη Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων

Ανταποδίδει τα Πυρά Κατά του ΙΕΑ ο OPEC – Τον Κατηγορεί Ότι Δυσφημεί τη Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 30 Νοεμβρίου 2023 - 14:31

Τα πυρά του κατά του ΙΕΑ έστρεψε την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, σε άλλο ένα επεισόδιο του ακήρυχτου “πολέμου” ανάμεσα στους δύο οργανισμούς με επίκεντρο την πολιτική για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ο Χάιθαμ Αλ Γκάις κατηγόρησε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι δυσφημεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Αφορμή για την επίθεση του επικεφαλής του δεθνούς καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών ήταν ένα σημείωμα που δημοσίευσε ο συλλογικός ενεργειακός φορέας των χωρών της Δύσης στις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αντιμετωπίζει τη «στιγμή της αλήθειας», καθώς οι εταιρείες παραγωγής πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης ή της στροφής στην καθαρή ενέργεια.


«Αυτό θέτει ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο προκλήσεων ενώπιον μας και ίσως υποβαθμίζει άλλα καίρια ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή πρόσβαση και η οικονομική προσιτότητα της ενέργειας», όπως ανέφερε ο Αλ Γκάις. «Επίσης, άδικα προσβάλλει τη βιομηχανία ως υπεύθυνη για την κλιματική κρίση».


Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), με έδρα τη Βιέννη, και ο
OPEC, με έδρα το Παρίσι, έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης πετρελαίου και οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες υδρογονανθράκων.  


Η τελευταία διένεξη ήρθε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της COP28, της εφετινής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκινάει σήμερα στο Ντουμπάι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία χώρας - μέλους του
OPEC με σημαντική παραγωγή πετρελαίου. Ο Αλ Γκάις δήλωσε ότι ο OPEC θα είναι παρών στις συνομιλίες για το κλίμα.


Από την πλευρά του, ο ΙΕΑ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων να κορυφώνεται έως το 2030 καθώς περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να κυκλοφορούν και η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται πιο αργά, ενώ στρέφεται προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Όμως ο
OPEC, με de facto επικεφαλής την κορυφαία εξαγωγέα πετρελαίου. τη Σαουδική Αραβία, διαφωνεί με τέτοιου είδους προβλέψεις χαρακτηρίζοντάς τες ως «επικίνδυνες», λέγοντας ότι συχνά συνοδεύονται από εκκλήσεις να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που, στη συνέχεια, θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.


Στο σημείωμα της προπερασμένης Πέμπτης, ο IEA ήταν επίσης επικριτικός για τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. «Η βιομηχανία πρέπει να δεσμευτεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τους κλιματικούς στόχους του – πράγμα που σημαίνει να αφήσει την ψευδαίσθηση ότι οι απίστευτα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης άνθρακα είναι η λύση», ανέφερε η δήλωση του IEA που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δεύτερη αραβική χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα μετά την Αίγυπτο το 2022, ζήτησαν, μαζί με άλλους παραγωγούς ενέργειας του Κόλπου μια πιο ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση, στην οποία τα ορυκτά καύσιμα θα διατηρούσαν ρόλο στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού καθώς οι βιομηχανίες θα αποδεσμεύονται από τον άνθρακα.


Από τη δική του πλευρά, ο Al Ghais είπε ότι είναι λυπηρό που ο IEA χαρακτήρισε τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) ως «ψευδαίσθηση», τη στιγμή που στις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή χαρακτηρίζονται μέρος της λύσης. "Η αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί είναι απλή και ξεκάθαρη σε όσους θέλουν να τη δουν. Κι αυτή είναι ότι οι ενεργειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες και πολύπλοκες και δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα δυαδικό ερώτημα", τόνισε ο Αλ Γκάις.


Ο
OPEC+, ο οποίος ενώνει τον OPEC με συμμάχους του όπως η Ρωσία, αποφάσισε πέρυσι ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα από τον ΙΕΑ κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε επίσης τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας - και την αρχική του πρόβλεψη για πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – ως υπεύθυνο για την απόφαση της Ουάσιγκτον να πουλήσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά της.


Βλ. Σχετικά:
IEA-Μπιρόλ: Έφτασε η Στιγμή της Αλήθειας για τη Βιομηχανία Πετρελαίου και Φ. Αερίου