Η τελετή διαπίστευσης των πρεσβευτών 21 διαφορετικών κρατών στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένης της Αικατερίνης Ξαγοράρη από ελληνικής πλευράς, έδωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την ευκαιρία να εκπέμψει στοχευμένα ή και γενικής λήψεως μηνύματα σχετικά με τις κατευθύνσεις που ακολουθεί η ρωσική εξωτερική πολιτική

Πιστός στον εαυτό του, ο Ρώσος ηγέτης εμφανίσθηκε βέβαια καθυστερημένος στο Κρεμλίνο για την τελετή, εξηγώντας ότι έπρεπε προηγουμένως να παραστεί στο χρονολογούμενο από την εποχή του Στάλιν, αλλά πλέον ανακαινισμένο, εκθεσιακό κέντρο VDNKh ("Έκθεση Επιτευγμάτων Εθνικής Οικονομίας”) της βόρειας Μόσχας, όπου η παρουσίαση του "πώς ζει και αναπτύσσεται η σημερινή Ρωσία”, κατά τα λόγια του ίδιου του Πούτιν, συνιστά στην πραγματικότητα ένα τεράστιο προεκλογικό περίπτερο για τις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές. Μάλιστα τον διαγωνισμό εθελοντισμού το οποίο φιλοξενεί η εν λόγω έκθεση ο Ρώσος πρόεδρος τον προέβαλε ως πρότυπο του τί μπορεί να επιτύχει η διπλωματία των λαών εκεί όπου κωλύεται η διπλωματία των κρατών.

Στην ομιλία του προς τους διαπιστευόμενους ο Πούτιν περιέγραψε έναν κόσμο ο οποίος "βρίσκεται σε κατάσταση αναταράξεων και υφίσταται ριζική μεταμόρφωση”. Το περιεχόμενο της μεταμόρφωσης αυτής είναι η αντικατάσταση του παλαιού μονοπολικού συστήματος από "μια νέα, δικαιότερη, πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων”, διαδικασία "όχι χωρίς δυσκολίες, αλλά αντικειμενική και, το κυριότερο, μη αναστρέψιμη”.

Σε ό,τι αφορά τη δική του χώρα, ο Πούτιν τόνισε ότι είναι ανοικτή σε εποικοδομητικές εταιρικές σχέσεις με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη και δεν αποδέχεται αντιπαράθεση μπλοκ ή οποιαδήποτε βήματα αντίκεινται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προανήγγειλε δε ότι η δραστηριότητα της Ρωσίας στις παγκόσμιες υποθέσεις "μόνο θα αυξηθεί”.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την ρωσική προεδρία στην ομάδα BRICS το 2024, χρονιά της διεύρυνσής της, αλλά και στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεργασία με τους εταίρους στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος, όπως είπε, "μετά την ένταξη της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράν έχει γίνει ο θεσμικός πυλώνας της Μεγάλης Ευρασίας”.

"Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε, "θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση πιεστικών περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων, θα υπερασπιζόμαστε με συνέπεια προσεγγίσεις για την εξασφάλιση ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας και για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος διεθνών οικονομικών σχέσεων, απαλλαγμένο από αθέμιτο ανταγωνισμό, μονομερείς κυρώσεις και περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα”.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος στάθηκε και στον τομέα της ανθρωπιστικής, πολιτιστικής και αθλητικής διπλωματίας, προαναγγέλλοντας την διοργάνωση τον Μάρτιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νέων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με συμμετοχές από τουλάχιστον 180 χώρες, αλλά και την προετοιμασία των καινοτόμων, όπως τους αποκάλεσε, "Αγώνων του Μέλλοντος” στο Καζάν του Ταταρστάν, που θα συνδυάζουν κλασικά και ηλεκτρονικά αθλήματα.

Αλλά τα όσα απηύθυνε σε έναν προς έναν τους νέους πρεσβευτές, για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον – όχι μόνο όταν εξήρε την περαιτέρω προσέγγιση με χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αλλά κατοξοχήν όταν περιέγραφε την προβληματική κατάσταση με χώρες της Δύσης.

Λόγου χάρη, στον Γερμανό πρεσβευτή υπενθύμισε ότι για δεκαετίες, η χώρα του "προμηθεύει αξιόπιστα και χωρίς διακοπή την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε προσιτές, λογικές τιμές φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα αερίου, πετρέλαιο και άλλα ενεργειακά προϊόντα και άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες – και αυτή η συνεργασία κυριολεκτικά υπονομεύτηκε, μεταξύ άλλων με δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream”.

Η σημερινή παγωμένη κατάσταση των σχέσεων, πρόσθεσε, που αφορά ακόμη και τις επαφές στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα, δεν προέκυψε, υποστήριξε ο Πούτιν, με ρωσική πρωτοβουλία και δεν είναι επωφελής για καμία πλευρά. Η οικοδόμηση των ρωσο-γερμανικών σχέσεων στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους και του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου είναι σημαντική, όπως είπε, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυστηρότερος υπήρξε προς τον Σουηδό πρεσβευτή: "Πρέπει να σημειώσουμε με λύπη ότι στις σχέσεις με τον γείτονά μας στη Βαλτική δεν υπάρχουν απολύτως πολιτικές επαφές, οι εμπορικές και οικονομικές αλληλεπιδράσεις, οι πολιτιστικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί έχουν περιοριστεί. Φυσικά, κάθε κράτος καθορίζει το ίδιο τους βέλτιστους τρόπους για να διασφαλίσει την ασφάλειά του. Αλλά η άρνηση της Στοκχόλμης να συνεχίσει μια πολιτική 200 ετών μη συμμετοχής σε στρατιωτικά μπλοκ δεν μπορεί παρά να εγείρει ερωτήματα. Αυτή η πολιτική, είναι προφανές σε όλους, έφερε αναμφισβήτητα μερίσματα στη σουηδική πλευρά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας γενικής ατμόσφαιρας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης. Η τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις, φυσικά, δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα ούτε των χωρών μας, ούτε της περιοχής, ούτε της Ευρώπης συνολικά”.

Για την Αυστραλία, ο Πούτιν χρειάστηκε να καταφύγει στην αγαθή μνήμη του κοινού αγώνα κατά του ναζισμού, καθώς σήμερα οι διμερείς επαφές έχουν περιοριστεί σε όλους τους τομείς. "Δεν μπορούμε” σημείωσε "παρά να ανησυχούμε για την ενεργό συμμετοχή της Καμπέρας στις δομές κλειστού μπλοκ που δημιουργούνται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κάτι που δεν συμβάλλει καθόλου στην ενίσχυση της ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε αυτό το μέρος του κόσμου”.

Ομοίως για τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, περιορίστηκε να υπενθυμίσει τη συμπλήρωση 80 ετών από την περίφημη Διάσκεψης των Τριών Συμμάχων Δυνάμεων της Τεχεράνης, που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου συστήματος διεθνών σχέσεων. "Αλλά η τρέχουσα κατάσταση στον διάλογο με το Λονδίνο” πρόσθεσε "είναι γνωστή και ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο προς το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας”.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, αναφέρθηκε στο "υψηλό επίπεδο” των σχέσεων με την Τουρκία και στην "πολυετή εμπειρία αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης σε διάφορους τομείς”. "Όλα τα βασικά διμερή θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των τακτικών επαφών μας με τον πρόεδρο Ερντογάν” σημείωσε ο Πούτιν ενώ ειδικά την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα (πυρηνικός σταθμός του Ακκουγιού, λειτουργία των αγωγών Blue Stream και Turkish Stream, δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην ανατολική Θράκη) την χαρακτήρισε "πραγματικά στρατηγική”.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ο Πούτιν απέπνεε απογοήτευση. Όπως είπε, "εδώ και δύο και πλέον αιώνες οικοδομούμε τη συνεργασία με εποικοδομητικό και φιλικό τρόπο. Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού του ρωσικού και του ελληνικού λαού θα βοηθήσουν, με την πάροδο του χρόνου, να αναβιώσει μια αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, κρατών και κανονικών επιχειρηματικών σχέσεων”.

(από capital.gr)