Με ύφος βλοσυρού παντισάχ (*) και αποσπώντας δύο «δώρα», ήλθε, είδε κι απήλθε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχθές απ’ την Αθήνα, χωρίς να δώσει κάποιο αντίδωρο, ενώ μειλίχιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έμεινε ενεός (**) απ’ την παραφθορά του άρθρου 2 της σύμβασης ανταλλαγής πληθυσμών της Λωζάννης, που αναφέρει μουσουλμάνους κι όχι Τούρκους την μειονότητα της Δυτικής Θράκης, την οποία απεκάλεσε «Τουρκική» ο φιλοξενούμενος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έλαβε εξασφάλισε την ανέγερση μίας νέας γεφύρας, 344 μέτρα μέσα στο Ελληνικό έδαφος επί του Έβρου, που θα συνδέει απευθείας την Εγνατία Οδό με την Τουρκία και την έγκριση για 7ήμερη βίζα Τούρκων υπηκόων που θα επιτρέπει να επισκέπτονται επτά  Ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου και την Ρόδο.

Βέβαια, απομένει να συμφωνήσει κι η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξαίρεση της αφίξεως Τούρκων υπηκόων από τις πρόνοιες της συμφωνίας Σένγκεν, δοθέντος ότι εν συνεχεία θα μπορούν να καταφύγουν σ’ άλλες χώρες της «ηνωμένης» Ευρώπης και να ζητήσουν άσυλο.

Εάν η νέα, κρεμαστή γέφυρά στον Έβρο υπήρχε το 2019, οπότε διετάχθη η εισβολή  χιλιάδων «φτωχοδιαβόλων» στην Ελληνική μεθόριο,  δεν θα μπορούσε ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής να τους ανασχέσει, όπως πέτυχε με την βοήθεια του φράκτη Φράγκου και του Ελληνικού στρατού. Θα ήταν απλούς περίπατος…

Το νέο σύμφωνο φιλίας Ελλάδος και Τουρκίας, που υπέγραψαν Ερντογάν και Κυρ. Μητσοτάκη πολύ πιθανόν θα έχει την τύχη του αντιστοίχου του Βενιζέλου - Ινονού πασά, του 1930, που ουδέποτε εφηρμόσθη. Αντιθέτως, μάλιστα η Τουρκία εξόντωσε τον Ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως με τον φοβερό φόρο «Βαρλίκ» το 1941 και το πογκρόμ του 1955. Σήμερα, δεν απομένουν παρά μόνον 2.500  Ρωμιοί στην Πόλη από 150.000 το 1923 ενώ οι 125.000΄Ελληνες μουσουλμάνοι στη δυτική Θράκη ευημερούν κι πληθύνονται, προστατευόμενοι από το Ελληνικό κράτος.

Τα χειρότερα όμως προηγήθησαν της επισκέψεως Ερντογάν στην Αθήνα. Με συνέντευξη του σε Αθηναϊκή εφημερίδα, ο Ερντογάν ισχυρίσθη ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας υπήχθη στο σύστημα διαχειρήσεως των Βακουφίων ( = ευαγές ίδρυμα) με θ ε ώ θ ε ν απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας. Έτσι έγινε Μωαμεθανικό τέμενος ενώ προηγουμένως ήταν μουσειακός χώρος, ως διέταξε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1938.

Επίσης ότι το 1971 κρατικοποιήθησαν στην Τουρκία οι «ιδιωτικές σχολές» με απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου. Αλλά στη χώρα υπάρχουν ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν εντεταγμένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την οποία έχει εξηρέθη η σχολή της Χάλκης, μ’ απόφαση της Τουρκικής κυβερνήσεως. Τι είναι η Θεολογική Σχολή νηπιαγωγείον;

Ουδέποτε ο Ερντογάν πήρε νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για την Αγία Σοφία όσο και τη Σχολή της Χάλκης, για να διατηρήσουν το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των. Η συμπεριφορά αυτή ταιριάζει σε αυταρχικό ηγέτη που δεν σέβεται το παρελθόν. Γιατί να σεβασθεί το μέλλον ο νεοσουλτάνος;

Ο Ερντογάν απέσπασε υπόσχεση – άγνωστο πώς; - της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ως απεκάλυψε κατά την ομιλία του προς τους ξένους και λληνες δημοσιογράφους (7.12.23), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται του λοιπού η ίδρυση δομών Κούρδων αντιφρονούντων στο Ελληνικό έδαφος, σαν η Ελλάς να υπάγεται στην Τουρκική επικράτεια και να μην είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου προστατεύονται οι πολιτικοί πρόσφυγες. Αν αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο είναι τουλάχιστον απαράδεκτο για μία χώρα ως η Ελλάς που απηλλάγει της Τουρκικής τυραννίας εδώ και 200 χρόνια, έπειτα από πολυαίμακτο, εννεαετή, απελευθερωτικό αγώνα.

Φρόνιμον θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης ν’ αποφύγει να πάει στην Άγκυρα μην του ζητήσει ο Ερντογάν τα Γλυπτά του Παρθενώνος που τα χάρισε με σουλτανικό φιρμάνι ο Μουσταφά Δ’ το 1806 στον λόρδο Ελγιν.

 

(*) Παντισάχ, περσική λέξη προερχομένη ως δάνειον από την Ελληνική «παντάναξ», ήγουν βασιλιάς του παντός, άρχων του κόσμου.   

(**) Βουβός, άλαλος, ανόητος (ίδε σελ.705 του Ελληνικού λεξικού Α.Ν.ΓΙΑΝΝΑΡΗ, 1891 εκδ. Α. Κωνσταντινίδη