Η "COP28" Δεν Επηρεάζει τα Σχέδια της Νορβηγίας για Περαιτέρω Εξόρυξη Υδρογονανθράκων  

Η COP28 Δεν Επηρεάζει τα Σχέδια της Νορβηγίας για Περαιτέρω Εξόρυξη Υδρογονανθράκων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 8 Δεκεμβρίου 2023 - 17:06

Η Νορβηγία διαθέτει τεράστια, αποδεδειγμένα, κοιτάσματα φυσικού αερίου για τα οποία δεν υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης, υποστήριξε με ανακοίνωσή της, η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD), και παρότρυνε τις εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να βρουν τρόπους παραγωγής του, παρά τις τεχνολογικές προκλήσεις που υφίστανται

Με τις συνομιλίες στο πλαίσιο της COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα να επικεντρώνονται στην πρώτη παγκόσμια συμφωνία για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η Νορβηγία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι ιθύνοντες στο Όσλο, έχει λιγότερες εκπομπές CO2 κατά την παραγωγή του, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, εφόσον υπάρχει ζήτηση ενώ τόνισε ότι η παραγωγή θα μειωθεί φυσιολογικά από το 2030.

Οι πόροι φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε περίπου 860 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) βρίσκονται παγιδευμένοι στους λεγόμενους «σφιχτούς ταμιευτήρες», με χαμηλή διαπερατότητα, στην υπεράκτια περιοχή της Νορβηγίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NPD.

Ωστόσο, η παραγωγή από αυτά τα στεγανά κοιτάσματα είναι συχνά κερδοφόρα μόνο εάν η ανάπτυξη βασίζεται σε συνδέσεις με υφιστάμενες υποδομές ποιυ έχουν μακρύ ορίζοντα παραγωγής, ανέφερε η Νορβηγική Διεύθυνση.

Όμως, ο χρόνος είναι σημαντικός για την παραγωγή αυτών των πόρων πριν από το τέλος της διάρκειας ζωής της υποδομής με την οποία συνδέονται, δήλωσε ο Arne Jacobsen, βοηθός διευθυντή του NPD. "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι αξίες δεν θα χαθούν και ότι οι εταιρείες κάνουν αρκετά για να παράγουν και τις δύσκολες ποσότητες", πρόσθεσε ο Jacobsen.

Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν και να "αφήσουν τα πάντα ανοιχτά" για να προσδιορίσουν αν είναι δυνατόν να παραχθούν οι εναπομείναντες πόροι κερδοφόρα με την υπάρχουσα τεχνολογία, είπε.

"Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να μην σκέφτονται με τον συνηθισμένο τρόπο και να εργάζονται σε διάφορους τομείς, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνουν αναγκαίες οικονομίες κλίμακας", πρόσθεσε ο Jacobsen.

Η κρατική Equinor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία, ενώ η Aker BP, η Vaar Energi και η Shell, μεταξύ άλλων, έχουν επίσης σημαντικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το NPD, περίπου το 65% των συνολικών νορβηγικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν έχει ακόμη παραχθεί, αλλά οι δύσκολες γεωγραφικές συνθήκες και η έλλειψη χωρητικότητας υποδομών φυσικού αερίου, ιδίως στη Θάλασσα του Μπάρεντς, παρεμποδίζουν την πλήρη αξιοποίησή του.

Τα τρέχοντα σχέδια δείχνουν ότι η νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια πριν μειωθεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό, δήλωσε το NPD.Το 2022, η νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) σε σχεδόν ρεκόρ 122 bcm, καθώς η χώρα αύξησε τη δραστηριότητά της για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των χαμένων ρωσικών προμηθειών προς την Ευρώπη.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικoύ αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί έως και το επόμενο έτος, με τον συνδυασμένο όγκο να εκτιμάται ότι θα φθάσει σε 4,33 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, το 2024, ήτοι, ποσοστιαία αύξηση 9,1% από την προκαταρκτική μέτρηση του 2021, που ανέβαζε την παραγωγή στα 3,97 εκατ. βαρέλια, ενώ η παραγωγή πετρελαίου της σκανδιβανικής χώρας ανήλθε σε περίπου έξι δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ισοδύναμου πετρελαίου, έως στιγμής, το 2023!

Εν τω μεταξύ, σε έκθεση σχετικά με τις ενεργειακές επιδοτήσεις στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει ότι "συμμετέχει ενεργά στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της G20 και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου".  Σημειώνουμε ότι οι επιδοτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2022 και έφθασαν στο ύψος -ρεκόρ των 390 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ της ΕΕ,  ή σε 870 ευρώ ανά κάτοικο!