Πετρέλαιο: «Στροφή» Ινδίας προς Σ. Αραβία – Μείωση Εισαγωγών από Ρωσία τον Δεκέμβριο

Πετρέλαιο: «Στροφή» Ινδίας προς Σ. Αραβία – Μείωση Εισαγωγών από Ρωσία τον Δεκέμβριο
energia.gr
Τετ, 3 Ιανουαρίου 2024 - 08:10

Η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο καθώς τα προβλήματα στις πληρωμές οδήγησαν τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία σε χαμηλό 11 μηνών, με τουλάχιστον πέντε φορτία της ποικιλίας γλυκέος αργού Sokol να κατευθύνονται σε άλλες τοποθεσίες, σύμφωνα με στοιχεία από πρακτορεία παρακολούθησης 

πλοίων. Η Indian Oil Corp (IOC), η οποία επρόκειτο να αποκτήσει τις ποσότητες του Sokol, χρειάστηκε να στραφεί προς την αγορά της Μέσης Ανατολής για να καλύψει το έλλειμμα, όπως είπαν στο Reuters πηγές τον περασμένο μήνα.

Η κορυφαία εταιρεία διύλισης της Ινδίας, IOC, είναι η μόνη κρατική εταιρεία με ετήσια συμφωνία για την αγορά μίας γκάμας ρωσικών ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένης της Sokol, από τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο μειώθηκαν από 16% έως και 22%, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Reuters με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες παρακολούθησης ροής Vortexa, Kpler και LSEG.

Ωστόσο, οι εισαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler και της Vortexa. Τα στοιχεία της LSEG δείχνουν ότι οι μηνιαίες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Ινδίας μειώθηκαν κατά 22%, στα 1,21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Δεκέμβριο, ενώ η Kpler παρουσιάζει πτώση 16%, στα 1,39 εκατομμύρια bpd.

«Ίσως να είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεγράψουμε την επιθυμία της Ινδίας για αγορά ποσοτήτων από την κατηγορία Sakhalin (Sokol)», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler, προσθέτοντας ότι τρία νέα φορτία της ποικιλίας Sokol, με τα πλοία NS Antarctic, Jaguar και Vostochny Prospect, κατευθύνονταν προς την Ινδία.

Η Aframax αποστέλλει τα NS Century, NS Commander, Sakhalin Island, Lityny Prospect και Krymsk. και ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού, το Nellis, που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο Sokol για τη IOC έπλεε για το στενό της Malacca, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από τις Kpler και LSEG.

Η NS Century ήρθε αντιμέτωπη με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο για την πώληση ρωσικού πετρελαίου σε τιμή πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που είχε επιβάλει η ομάδα των G7 και έκτοτε πλέει στα ανοικτά του Κολόμπο.

«Η Κίνα φαίνεται να είναι η τελική λύση για ορισμένα φορτία», είπε ο Katona.

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι προκαταρκτικές εισαγωγές της Ινδίας από τους τρεις κορυφαίους προμηθευτές της (Οι όγκοι είναι σε 1.000 bpd):