Ερντογάν: Μεγάλη Αύξηση των Εξαγωγών της Τουρκίας προς Σ. Αραβία, ΗΑΕ και Ρωσία το 2023

Ερντογάν: Μεγάλη Αύξηση των Εξαγωγών της Τουρκίας προς Σ. Αραβία, ΗΑΕ και Ρωσία το 2023
energia.gr
Τετ, 3 Ιανουαρίου 2024 - 09:49

Οι εξαγωγές της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2023, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας έσπασαν το ρεκόρ φτάνοντας τα 255,8 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι τρεις πρώτες χώρες που ξεχώρισαν όσον αφορά την αύξηση των εξαγωγών σε αξιακή βάση ήταν

τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 63,4%, η Ρωσική Ομοσπονδία με 16,9% και η Σαουδική Αραβία με αύξηση 150,4%», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας χθες στην Άγκυρα, για τη δημοσιοποίηση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου του 2023.

«Συνεχίσαμε την αδιάκοπη αναπτυξιακή μας τάση τα τελευταία 13 τρίμηνα. Έτσι, γίναμε η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα μεταξύ των χωρών της G20», είπε ο Ερντογάν.

Η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας τα τελευταία χρόνια οφείλεται εν μέρει σε βάρος του ιλιγγιώδους ετήσιου πληθωρισμού της χώρας, ο οποίος διαμορφώθηκε περίπου στο 60% τον Νοέμβριο.

Πριν από μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική της χώρας μετά τις εκλογές του 2023, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε διατηρήσει τα επιτόκια έως και 8,5% υπό την επιρροή του Ερντογάν — που υπερασπιζόταν τα υψηλά επιτόκια προκαλώντας υψηλό πληθωρισμό — προκαλώντας δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Η νέα ομάδα διαχείρισης της οικονομίας της χώρας - με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γκέιε Ερκάν, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου έτους - έκτοτε επέστρεψε στις συμβατικές οικονομικές πολιτικές. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκιά της στο 42,5%.

Μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν ταξίδεψε στις χώρες του Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ στην πρώτη του περιφερειακή περιοδεία, η οποία είχε ως επί το πλείστον στόχο να φέρει ξένα κεφάλαια στη χώρα του εν μέσω οξείας κρίσης ξένου συναλλάγματος και να εδραιώσει την... απόψυξη των δεσμών της Άγκυρας με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι.

Το ταξίδι ενίσχυσε επίσης τη στροφή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των χωρών του Κόλπου, τερματίζοντας την πολυετή ένταση για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2017 στην Τουρκία και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Για τη Ρωσία, οι εξαγωγές της Τουρκίας με τη γείτονά της στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνονται παρά τον αυστηρό έλεγχο και τις κυρώσεις από τις δυτικές πρωτεύουσες που πίεζαν την Άγκυρα να σφίξει τον έλεγχο της Τουρκίας.