Σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται πλέον παγκοσμίως στην πώληση οικιακού φυσικού αερίου σε πελάτες στο εξωτερικό, χάρη στην ταχεία επέκταση των τερματικών υγροποίησης LNG στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ. Ο ρυθμός των εξαγωγών των ΗΠΑ εκτινάχθηκε 15% από έτος σε έτος το 2023, λόγω της θέσης σε λειτουργία ενός νέου εργοστασίου και της ολοκλήρωσης των επισκευών σε μια άλλη μεγάλη εγκατάσταση. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ξεπεράσει τις εξαγωγές της Αυστραλίας και του Κατάρ, των άλλων κορυφαίων παραγωγών LNG στον κόσμο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν σκληρό ανταγωνισμό: Το Κατάρ επιταχύνεται για μια μαζική επέκταση των εγκαταστάσεων υγροποίησης του, αρκετή για να αυξήσει την παραγωγή του κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μόνο τον Δεκέμβριο, περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι αμερικανικού φυσικού αερίου αναχώρησαν από τους τερματικούς σταθμούς LNG για αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία, αποσύροντας 390 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) από την εγχώρια αγορά των ΗΠΑ. Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 12% της συνολικής αμερικανικής παραγωγής φυσικού αερίου για τον μήνα.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) εκτιμά ότι «οι υψηλότερες εξαγωγές LNG οδηγούν σε ανοδική πίεση στις τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ» και η παραγωγή LNG ευθύνεται εν μέρει για τις υψηλές εγχώριες τιμές φυσικού αερίου το 2022. Στις προβλέψεις για το 2050, οι υψηλές εξαγωγές LNG θα μπορούσαν Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα αμερικανικά νοικοκυριά έως και 30% σε σύγκριση με ένα σενάριο χαμηλών εξαγωγών, διαπίστωσε η EIA.

Αναμένονται υψηλότερες εξαγωγές. 17 ακόμη εργοστάσια LNG πρόκειται να κατασκευαστούν στις ΗΠΑ έως το 2028 και επτά ακόμη αναμένουν αποφάσεις από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC). Ανάλογα με τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου, αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, εκτιμά η EIA.