Ανοδικά Κινούνται οι Τιμές του Αργού Μετά τη Διακοπή Λειτουργίας του Κορυφαίου Κοιτάσματος της Λιβύης

Ανοδικά Κινούνται οι Τιμές του Αργού Μετά τη Διακοπή Λειτουργίας  του Κορυφαίου Κοιτάσματος της Λιβύης
energia.gr
Τετ, 3 Ιανουαρίου 2024 - 17:41

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Τετάρτη μετά τις αναφορές για διακοπή της λειτουργίας του κορυφαίου κοιτάσματος πετρελαίου της Λιβύης, και οι οποίες προστέθηκαν στις ανησυχίες για την προσφορά εξαιτίας των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα από τη δραστηριότητα των ανταρτών Χούτι

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, το αργό τύπου Brent σημείωσε άνοδο 1,34 δολ. ή 1,8% στα 77,23 δολ. το βαρέλι έως τις 14:50 ώρα Γκρήνουιτς (16:50 ώρα Ελλάδος), ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI (West Texas Intermediate) την ίδια ώρα σημείωναν αύξηση κατά 1,29 δολ. Ή 1,8%, αγγίζοντας τα 71,67 δολ. το βαρέλι.

Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν τη μερική μείωση της παραγωγής στα 300.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) της πετρελαιοπηγής Sharara, στη Λιβύη, όπως δήλωσαν δύο μηχανικοί στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Το κλείσιμο της Sharara σίγουρα προκαλεί επιπλέον άνοδο της της τιμής, ειδικά του Brent», δήλωσε ο Viktor Katona από την Kpler, ο οποίος εκτιμά ότι η διακοπή θα είναι πιθανόν βραχύβια. Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει διαδηλωτές από την περιοχή Φεζάν, στη νότια Λιβύη, να ανακοινώνουν πως προχωρούν σε κλείσιμο των εγκαταστάσεων του κοιτάσματος μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Έχουμε ξεκινήσει μερική μείωση της παραγωγής», ανέφερε στο Reuters ένας από τους μηχανικούς, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαδηλωτές βρίσκονταν «μπροστά στην πύλη του εγκαταστάσεων», αν και δεν διευκρίνισε πόσο θα μειωθεί η παραγωγή.

Όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ένας διαδηλωτής, η περιοχή «χρειάζεται αναπτυξιακά έργα και υπηρεσίες, όπως ένα διυλιστήριο για την προμήθεια καυσίμων, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, μια κλινική και θέσεις εργασίας για τους νέους».

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει κατά περίπου 2 δολάρια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από μαχητές των Χούτι. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα της Υεμένης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «στόχευσε» ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό το Ισραήλ, μια ημέρα αφότου η Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι Χούτι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, καθώς ο πόλεμος επεκτάθηκε στον Λίβανο μετά τη δολοφονία, στη Βηρυτό, του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες θαλάσσιες οδούς για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο έκλεισαν χθες, Τρίτη, πτωτικά κατά πάνω από 1%, καθώς η αισιοδοξία για πρόωρες και επιθετικές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ υποχώρησε εν όψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal Reserve και των στοιχείων για την απασχόληση την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για άφθονη προσφορά πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιόρισαν τις τιμές εν όψει των σχεδίων του OPEC για νέα συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν έχει αποφασιστεί ακριβής ημερομηνία, όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές από το καρτέλ.

Η εστίαση της αγοράς θα επιστρέψει στην πλευρά της ζήτησης και στο κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν την ήπια προσγείωση στην οποία στοχεύουν, δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ. «Οποιαδήποτε υπεραπόδοση για την παγκόσμια οικονομία θα ελαφρύνει το βάρος του OPEC+, σε μια εποχή όπου η συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη», σημείωσε.

Εν όψει των εβδομαδιαίων αναφορών αποθεμάτων αργού και προϊόντων στις ΗΠΑ, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν ότι τα αποθέματα αργού έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν.