Σε «τεντωμένο σχοινί» ακροβατεί η διεθνής αγορά πετρελαίου, με την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης να ανεβάζει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα οι τιμές των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού… μάζεψαν τις απώλειες, με τις μετοχές να διολισθαίνουν πιο βαθιά στο «κόκκινο», στον απόηχο των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα και την απασχόληση στις ΗΠΑ και λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Τα στοιχήματα για επιτοκιακές μειώσεις από τις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες περιορίστηκαν στην αρχή του νέου έτους, ενώ η έκρυθμη κατάσταση σε Ιράν και Ερυθρά Θάλασσα αφήνει τη σκιά της στις διεθνείς αγορές.

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύονταν ενδοσυνεδριακά χθες περισσότερο από 3%, έπειτα από έντονη νευρικότητα και διακυμάνσεις που προς στιγμή οδήγησαν την τιμή αργού κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε και πάλι τα 78 δολάρια, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη έφθασε κοντά στα 73 δολάρια. Νέα «θρυαλλίδα» οι εκρήξεις σε νεκροταφείο του Ιράν όπου τελούνταν μνημόσυνο για τη δολοφονία του Ιρανού ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020 και οι οποίες θεωρήθηκαν τρομοκρατική ενέργεια από την Τεχεράνη, με πιθανά αντίποινα. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κλείσιμο της πετρελαιοπηγής Σαράρα της Λιβύης που έβγαζε 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Αναλυτές κάνουν λόγο για «σημείο καμπής» - πρώτα η δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς στο Λίβανο και εν συνεχεία η έκρηξη με πολλούς νεκρούς στο νεκροταφείο φαίνεται να… σύρουν την περιοχή στον «γκρεμό» ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής τα γεγονότα και ειδικότερα οι επιθέσεις των Χούθι ανταρτών της Υεμένης, που έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης, σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου, καθώς η αγορά δεν ανησυχούσε για σημαντική μείωση της προσφοράς. Τώρα, όμως, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, παρότι τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσιγκτον θέλουν να αποφύγουν άμεση αντιπαράθεση. Εξισορροπητικός παράγοντας μέχρι στιγμής οι ανησυχίες για πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο του έτους, μετά την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ από σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και οι αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να εφαρμόσει τις περικοπές στην παραγωγή του.

Ταυτόχρονα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υπαναχώρησε άνω του 4% που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στη Wall Street o δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε τις απογευματινές ώρες πτώση άνω του 1%, όπως και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 που άγγιξε χαμηλό τριών περίπου εβδομάδων. To δολάριο συνέχισε σε ανοδική τροχιά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Νοέμβριο.

Η χειρότερη έναρξη έτους από το 1999

Ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ παραμένει από τα τέλη του 2022 κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, παρότι σημείωσε οριακή βελτίωση στο 47,4 τον Δεκέμβριο, ενώ ξεχωριστά στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι η ζήτηση αρχίζει να ισορροπεί καλύτερα με την προσφορά. Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν την πτώση της Τρίτης, σηματοδοτώντας τη χειρότερη έναρξη έτους από το 1999, ενώ ο δείκτης MSCI για την Ασία βούλιαξε 1,2%, στη χειρότερη πτώση από τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές τεχνολογίας. Το bitcoin απώλεσε σχεδόν όλα τα κέρδη του 2023, υποχωρώντας προς στιγμή 9%, κάτω από τα 41.000 δολάρια.

Η προσοχή τώρα των επενδυτών εστιάζει στα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, με στρατηγικούς αναλυτές της Citigroup να βλέπουν βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η αρχική τους πρόβλεψη ότι ο STOXX 600 θα αγγίξει ιστορικό υψηλό στις 510 μονάδες πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» εξακολουθεί να είναι το πιο πιθανό και γι’ αυτό, όπως είπε, παραμένει στο τραπέζι η προοπτική των επιπλέον επιτοκιακών αυξήσεων.

ΗΠΑ: Έσπασε το φράγμα των 33 τρισ. δολ. το χρέος

Eν τω μεταξύ, το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ άγγιξε τα 34 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου θα κληθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση τις επόμενες εβδομάδες. Το νέο ορόσημο λαμβάνει χώρα λίγους μόλις μήνες αφότου το χρέος έσπασε το φράγμα των 33 τρισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενων ομοσπονδιακών ελλειμμάτων που πυροδοτήθηκαν από τα μειούμενα φορολογικά έσοδα και τις αυξανόμενες ομοσπονδιακές δαπάνες. Το Κογκρέσο θα βρεθεί αντιμέτωπο ξανά με τις προθεσμίες της 19ης Ιανουαρίου και 2ας Φεβρουαρίου για την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών έως τον Σεπτέμβριο εν μέσω αιτημάτων από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων για μείωση των δαπανών κάτω από τα όρια που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο. Τυχόν αποτυχία έγκρισης των νομοσχεδίων για τις δαπάνες του δημοσιονομικού έτους 2024 θα οδηγούσε σε παύση λειτουργίας σε μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες. Πάντως, η επίτευξη συμφωνίας εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου θα καταστεί πιο δύσκολη αυτή τη φορά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους της Ουγγαρίας διπλασιάστηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, φέρνοντας τη χώρα σε καλό δρόμο να ξεπεράσει την Ιταλία. Οι πληρωμές τόκων αυξήθηκαν στα 2,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια (7,1 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, διπλάσιο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξήθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ της χώρας το 2023 και μπορεί να μειωθεί οριακά στο 4,2% φέτος, το χειρότερο στην Ε.Ε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")