Μερικές ποσοστιαίες μονάδες εγγύτερα στην επίτευξη του στόχου για εξηλεκτρισμό της οικονομίας της έφθασε το περασμένο έτος η Γερμανία, καθώς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκε κατά 6,6%, για να φθάσει στο 55% του συνόλου! Αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή

ενέργειας της χώρας, καθώς η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης επιταχύνει τις προσπάθειές της για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το 2030, έτος-σκαλοπάτι για την ευόδωση της πορείας προς το net zero, είκοσι χρόνια αργότερα.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου επιθυμεί η ενέργεια που παράγεται από καθαρές πηγές, να αντιπροσωπεύει το 80% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, έως το 2030.

Προς το σκοπό αυτό, η «ατμομηχανή» της Ευρώπης έχει ήδη απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια, στοχεύει να εγκαταλείψει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση άνθρακα και να χρησιμοποιήσει τις εναπομείνασες μονάδες  φυσικού αερίου, κυρίως, για λόγους υποστήριξης του εγχώριου δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, το 2023, το μερίδιο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο μείγμα ανήλθε σε 31,1%, της ηλιακής ενέργειας σε 12,1% και της βιομάζας σε 8,4%, ενώ το υπόλοιπο 3,4% προήλθε από υδροηλεκτρικά έργα και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή (Bundesnetzagentur).  

(Ακαθάριστες προσθήκες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Γερμανία, ανά έτος- Πηγή:cleanenergywire.org)

Η σημαντική αύξηση στο μερίδιο των ΑΠΕ για το 2023 υποστηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό από την επέκταση της δυναμικότητας του δικτύου, καθώς και χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. "Καταφέραμε να ξεπεράσουμε, για πρώτη φορά, το όριο του 50% συμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας", δήλωσε περιχαρής, ο υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck. "Τα μέτρα μας για την επιτάχυνση και την απλούστευση του σχεδιασμού και των αδειοδοτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ, αρχίζουν να αποδίδουν" είπε χαρακτηριστικά.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χρηματοδοτούνται από τους καταναλωτές και εποπτεύονται από τη ρυθμιστική αρχή, πρέπει να διευκολύνουν τη συνεχιζόμενη μετάβαση από την κεντρική παραγωγή με βάση τα ορυκτά καύσιμα, σε έναν αριθμό μρικών εκατομμυρίων αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, που βασίζονται κυρίως στον άνεμο και τον ήλιο.

Ακόμη, το συνολικό φορτίο στα δημόσια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μειώθηκε κατά 5,3%, σε 456,8 TWh κατά το περασμένο έτος, γεγονός που αντανακλά την ασθενέστερη ζήτηση ενέργειας, αλλά και την προτεραιότητα που δόθηκε στην πράσινη ενέργεια, σε σύγκριση με την  ηλεκτροπαραγωγή με χρήση ορυκτών καυσίμων.

Όλα τούτα συμβαίνουν ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να υποφέρει από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είχε ως άμεσο επακόλουθο την κάθετη μείωση των ρωσικών εισαγωγών  ενέργειας, από τις οποίες εξαρτώταν η χώρα για δεκαετίες, που πυροδότησαν μια απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος, το 2022. Το 2022, η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία αποκλιμακώθηκε ραγδαία, για να υποχωρήσει κατά μέσον όρο, στα 95,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία κάμψη της τάξης του 60%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που κυμαινόταν ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021.