Στις Έρευνες Υδρογονανθράκων Πρέπει να Δώσει Προτεραιότητα το ΥΠΕΝ, Σύμφωνα με τους Αναγνώστες του Energia.gr

Στις Έρευνες Υδρογονανθράκων Πρέπει να Δώσει Προτεραιότητα το ΥΠΕΝ, Σύμφωνα με τους Αναγνώστες του Energia.gr
energia.gr
Πεμ, 4 Ιανουαρίου 2024 - 19:46

Ο σχεδόν “απαγορευμένος” και σίγουρα ...ταλαιπωρημένος στόχος των ερευνών υδρογονανθράκων θα πρέπει είναι η βασική προτεραιότητα εκείνων που ανέλαβαν τα ηνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών, παρά τις κατά καιρούς “πράσινες” εξαγγελίες. Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση του Energia.gr που ολοκληρώνεται σήμερα

Αν και είναι σαφές ότι η έρευνα αυτή – όπως όλα τα γκάλοπ του portal μας - δεν διεκδικεί επιστημονικά εχέγγυα, εντούτοις είναι σίγουρο ότι απηχεί μία κεντρική απαίτηση των Ελλήνων εδώ και τουλάχιστον μία δεκαπενταετία, η οποία, μάλιστα, προβλέπεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιτακτικότητα λόγω των ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας αλλά και κόστους που εκδηλώνονται, τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενη οξύτητα.

Έτσι, από τους συνολικά 757 συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2023, το 49,9% πιστεύει ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι το ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα το ΥΠΕΝ.

Τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση ηλεκτρικού δικτύου και εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης προτάσσει το 27,1% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα, γεγονός που δείχνει ότι το κοινό στη χώρα μας συνειδητοποιεί, πλέον, ότι η διείσδυση των ΑΠΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αναβάθμιση των δικτύων και την κατασκευή επαρκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας. Η όλο και πιο συχνή περίσσεια ενέργειας και οι ανεπάρκειες που παρατηρούνται όσον αφορά τη διάδοση του net metering σε κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια καθιστούν την ανάγκη αυτή όλο και πιο έκδηλη.

Η επιτάχυνση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο (9,2%) και η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τις επόμενες δημοφιλέστερες επιλογές, καθώς φαίνεται ότι ήδη έχουν εμπεδωθεί και η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μας ισοζύγιο αλλά και οι μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ για το γεγονός ότι το κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς μόλις το 4% των απαντήσεων στην έρευνα του Energia.gr την αναδεικνύουν ως βασική προτεραιότητα. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό αντανακλά και το ότι τα κίνητρα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα τα διάφορα προγράμματα εξοικονόμησης κρίνονται ανεπαρκή, ενώ συχνά θεωρείται ότι η εξαγγελία στόχων στον τομέα αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα μία τεχνοκρατική “μεταμφίεση” της ενεργειακής φτώχειας.

Ελπίζουμε ότι τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης αυτής θα ληφθούν υπ' όψιν από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – όπως, άλλωστε, ήταν και ο ρητός στόχος της. Πολύ σύντομα το Energia.gr θα επανέλθει με νέα δημοσκόπηση σε κάποιο άλλο επίκαιρο ζήτημα της ενεργειακής ατζέντας.