Συγκρατημένες Τιμές Χονδρικής Ρεύματος Παρά την Αυξημένη Ζήτηση - H Συμβολή των Φωτοβολταϊκών

Συγκρατημένες Τιμές Χονδρικής Ρεύματος Παρά την Αυξημένη Ζήτηση - H Συμβολή των Φωτοβολταϊκών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 8 Ιανουαρίου 2024 - 10:31

Η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, στην προημερήσια αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας κυμαίνεται σταθερά χαμηλότερα από το «ψυχολογικό» φράγμα των 100 ευρώ/MWh κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Το Σάββατο διαμορφώθηκε στα 88 ευρώ/MWh, ενώ το αμέσως προηγούμενο 24ωρο είχε σκαρφαλώσει στα 98,21 ευρώ/MWh. Γενικότερα, την περασμένη Παρασκευή, σημειώθηκε άλμα στις τιμές Αγοράς Επόμενης Ημέρας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αξιοσημείωτη την εκτίναξη της χονδρικής τιμής στην Ουκρανία, που ξεπέρασε τα 1.962 ευρώ/MWh και στην Φινλανδία

με 890,54 ευρώ/MWh από 662,42 ευρώ/ΜWh, την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, εξαιτίας του πολικού ψύχους που επικρατεί στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης. Ανάλογη εικόνα παρουσίασε η αγορά της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και, χθες, Κυριακή οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα για την περίοδο αυτή του έτους, ενώ στην χώρα μας η τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας έπεσε στα 85,66 ευρώ/MWh, ενώ για σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, είχαμε νέα άνοδο στα 96,60%, με ποσοστιαία μεταβολή +13%.

Παράλληλα, τον πρώτο λόγο στα μερίδια καυσίμου στο μείγμα να έχουν οι ΑΠΕ με το ποσοστό τους να κυμαίνεται μεταξύ 55- 57%, το φυσικό αέριο να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 24% και τον λιγνίτη  να έχει, πρακτικά, εξοβελιστεί, με το 0,2% που κατέγραψε ως συμμετοχή!

Η ραγδαία άνοδος των ανανέωσιμων στο μείγμα αντανακλάται και στις αιτήσεις σύνδεσης για νέα έργα ΑΠΕ που δέχεται ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, παρά τον περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό, αν όχι το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των έργων δεν θα υλοποιηθούν ποτέ!

Κι ενώ στην χώρα μας αναμένουμε ένα νέο κύμα εγκατάστασης σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας το τρέχον έτος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ για το 2030, στην Γερμανία, τη χώρα που καθοδηγεί τις εξελίξεις στην πράσινη ενέργεια, η φωτοβολταϊκή ισχύς αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό σχεδόν 6% στη διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ 2013 και 2022, γεγον’ος που την φέρνει στην έβδομη θέση ανάμεσα στις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιακή δυναμικότητα, μπροστά από την Ιταλία.

Στην κορυφή αυτής της κατάταξης είναι η Πολωνία, που πέτυχε να αυξήσει την δυναιμκότητά της σε φωτοβολταϊκή ισχύ κατά 137% ετησίως από το 2013!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τη χρονική περίοδο 2020-2022, η χώρα σχεδόν τριπλασίασε το ηλιακό δυναμικό της.

Ακόμη, η Ολλανδία κατατάσσεται δεύτερη σε αυτή την κατηγορία, με μέση ετήσια αύξηση 40%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην τρίτη θέση με αύξηση της ηλιακής δυναμικότητάς του κατά σχεδόν 17%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δυναμικότητα των εγκατεστημένων και συνδεδεμένων στο δίκτυο φωτοβολταϊκών συστημάτων το 2022 ανήλθε περίπου στο ένα TWh. Aυτή η ισχύς αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της δυναμικότητας όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συνολικά, η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στην ΕΕ το 2023 ανερχόταν σε 263 GW, ήτοι, αυξημένη κατά 27% από το 2022, ενώ οι ετήσιες νέες εγκαταστάσεις έργων ηλιακής ισχύος ανέρχονταν σε 55,9 GWh, ή ποσοστιαία αύξηση + 40% από το αμέσως προηγούμενο έτος, 2022.

Εκτός Ευρώπης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Ινδία συγκαταλέγονται στις χώρες με τη μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή δυναμικότητα.

Όσον αφορά στις επιδοίσεις της χώρας μας στον τομέα, η ετήσια έρευνα της Solar Power Europe αναφέρει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά στην κατά κεφαλήν ισχύ των φωτοβολταϊκών και βρίσκεταοι στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρώπης, παρά το μικρό γεωγραφικό μέγεθός της. 

Ακόμη, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) η Ελλάδα βρισκόταν στη δεύτερη θέση όσον αφορά στη διείσδυση φωτοβολταϊκών συστημάτων το περασμένο έτος, καθώς η χώρα εγκατέστησε επιπλέον ισχύ 1,4 GW,  και συγκαταλέγεται μεταξύ των εννέα χωρών με ποσοστά διείσδυσης φωτοβολταϊκών άνω του 10%, από 7% στο τέλος του 2021.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών ανέρχεται στο 6,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόμιο επίπεδο.