Το 2024 μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς αφήνουμε πίσω μας τις αλλεπάλληλες κρίσεις στην οικονομία, την ενέργεια και την υγεία, που συντάραξαν τη χώρα και τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, μετά την  απομόνωση στην οποία παγιδεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια

καθώς τις παρέχονται πλέον, νέες δυνατότητες ανάπτυξης, χάρη στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την οποία κατοχύρωσε.
 
Ασφαλώς αυτό είναι το πρώτο βήμα! Για να διασφαλίσουμε ότι οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τη χώρα θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και δεν θα χαθεί η δυνατότητα σταθεροποίησης, σε πρώτη φάση, της οικονομίας, ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της αστάθειας και της αβεβαιότητας σε γεωπολιτικό επίπεδο που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των αγορών, θα  πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα διαρθρωτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, με γνώμονα τη βέλτιστη διεθνή εμπειρία.
 
Σε μια πρώτη ιεράρχηση των υφισταμένων προβλημάτων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη για να παταχθεί, κατ΄αρχάς, η γραφειοκρατία, καθώς το Δημόσιο κινείται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς για την αντιμετώπισή της, γεγονός που παρεμποδίζει την ανάπτυξη και αυξάνει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ένα σύγχρονο, σαφές και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο που θα επιλύει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ο οποίο η ελληνική Πολιτεία αποπειράται να αντιμετωπίσει εκ νέου, με την επιβολή οριζόντιων μέτρων τα οποία έχουν αφενός, αποδειχτεί αναποτελεσματικά και αφετέρου εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό όλους όσοι αποκρύπτουν, σκοπίμως, φορολογητέα ύλη.
 
Ταυτόχρονα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα εγγενή προβλήματα που αφορούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Οι εταιρείες θα πρέπει να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις 12μηνης απασχόλησης που προσφέρουν τη δυνατότητα στις οικογένειές τους να διαβιώνουν αξιοπρεπώς, όπως συμβαίνει σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
 
Τέλος, είναι σαφές ότι προκειμένου να μη διασπαθιστούν τα κονδύλια του ΣΔΑΜ και για να μην επαναληφθούν τα σφάλματα της δεκαετίας του ’80, τα οποία αποτελμάτωσαν την ανάπτυξη και απέβησαν σε βάρος της ευημερίας των πολιτών, θα πρέπει αυτοί οι επενδυτικοί πόροι να κατευθυνθούν στους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας προς το 2050, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. 

* H κα Λαμπροπούλου είναι Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος, της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου, ΗΕNGAS