Ο Πρωθυπουργός προς Άγραν Ξένων Επενδυτών σε Νταβός-Ν. Υόρκη- Τί Είπε για την Ενέργεια  

Ο Πρωθυπουργός προς Άγραν Ξένων Επενδυτών σε Νταβός-Ν. Υόρκη- Τί Είπε για την Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 15 Ιανουαρίου 2024 - 08:14

Στα θέματα της ενέργειας και της εξοικονόνησης ενέργειας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη εβδομαδιαία ανασκόπηση του 2024. Αφού διαβεβαιώνει ότι οι στόχοι της κυβέρνησης παραμένουν αμετάβλητοι και αδιαπραγμάτευτοι και επαναλαμβάνει ότι θα υλοποιηθούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί και οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη προκειμένου να γίνει χώρα μας… πιο Ευρώπη, όπως γράφει χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός εστιάζει στα προγράμματα «Εξοικονομώ».

Όπως τονίζει, αυτές οι δημοφιλείς δράσεις έχουν βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, μειώνοντας το κόστος της ενέργειας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως προκειμένου να επωφεληθούν ακόμη περισσότερα νοικοκυριά από αυτά τα φιλοπεριβαλλοντικά, όπως τα χαρακτηρίζει, προγράμματα, έχουν ενταχθεί στο «Εξοικονομώ 2023» και οι 31.549 αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τις 15 Νοεμβρίου, όταν και έληξε η προθεσμία υποβολής.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος από 300 εκ. ευρώ στα 422 εκ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνέχεια στα νέα «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος», και διαπιστώνει ότι, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι ο ανταγωνισμός δούλεψε αφού, τονίζει, οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις.

Υποστηρίζει επίσης, ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και έτσι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν πάροχο με βάση τα δικά τους κριτήρια και διατρανώνει την πεποίθησή του ότι με την πάροδο του χρόνου θα διαλυθεί και η παραμικρή καχυποψία ότι αυτή η αλλαγή θα λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή.

(Σημειώνουμε ακόμη, πως βρισκόμαστε και εν αναμονή των επενδυτικών αποφάσεων για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων από την ΕxxonΜobil και την Helleniq Energy αναφορικά με τις δύο παραχωρήσεις, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς επίσης, από τις Energean και Helleniq Energy στο θαλασσοτεμάχιο 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και της Helleniq Energy για τα μπλοκ «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», με την Chevron να φέρεται να είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ερευνητικές γεωτρήσεις, ιδίως στο Ιόνιο και την Κρήτη!)

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παραβλέπει, ακόμη, τη σημασία που έχει για τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας η ειδική ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που θα έχει επταετή διάρκεια, με διετή περίοδο χάριτος καθώς και πενταετή περίοδο άτοκης ρύθμισης, με το κόστος των τόκων να αναλαμβάνει το κράτος.

Όπως διαβεβαιώνει, η διάταξη έχει κατατεθεί και σύντομα ψηφίζεται. Μάλιστα, αναφέρει ότι η ΔΕΗ προσάρμοσε την πολιτική της με βάση αυτή τη ρύθμιση η οποία αφορά περισσότερους από 17.000 ενεργούς αγρότες.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής, με τα πρώτα εμβληματικά νομοσχέδια, για την επιστολική ψήφο, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με ταυτόχρονη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, να τίθενται προς ψήφιση από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Επίσης, αναφέρει την σημασία εξίσου σημαντικών νομοθετημάτων και πολιτικών, όπως το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια! Με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει, δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, που σημαίνει ότι θα καθοριστούν οριστικά οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης -εντός αλλά και εκτός σχεδίου- και φυσικά οι προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής. Έτσι, θα λυθεί πια και το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων, κάτι που απασχολεί επί χρόνια ειδικά την ελληνική περιφέρεια. Είναι μία καίρια μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, ενισχύει την τοπική απασχόληση, αλλά και απεγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και, φυσικά, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Τέλος, επισημαίνει την μεγάλη καινοτομία της συγκεκριμένης παρέμβασης καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας θα εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο, οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου βρίσκονται στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα αναφερθούν για την πορεία της χώρας προς την ενεργειακή μετάβαση, με τον πρωθυπουργό να έχει επαφές με κορυφαία στελέχη ενεργειακών ομίλων για το θέμα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, ενώ θα παρευρεθεί και στο συνέδριο της JP Morgan.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς και τη διασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Είναι ενδεικτικό των πυρετωδών προσπαθειών που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαίους ξένους επενδυτές στο Νταβός, στις 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθώς και με στελέχη πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων από όλους τους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας.

Βασική επιδίωξη του Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αφενός η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας και αφετέρου το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και η αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας προς τις διεθνείς αγορές.

Στις 24 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου της JP Morgan. Στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και για αυτό τον λόγο θα συνοδεύεται στο ταξίδι του, από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών συστημικών τραπεζών.