Με την τεχνητή νοηµοσύνη βρισκόµαστε στα πρόθυρα µιας τεχνολογικής επανάστασης, που θα µπορούσε να εκτινάξει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήµατα παγκοσµίως. Ωστόσο, θα µπορούσε και να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας και να βαθύνει την ανισότητα. Η τελική έκβαση δύσκολα µπορεί να προβλεφθεί. Εντούτοις, µπορούµε να πούµε µε κάποια σιγουριά πως χρειάζεται µια δέσµη πολιτικών, ώστε να αξιοποιήσουµε µε ασφάλεια τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοηµοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας

Σε µια τελευταία ανάλυση το προσωπικό του ∆ΝΤ εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοηµοσύνης στην παγκόσµια αγορά εργασίας. Σχεδόν το 40% της παγκόσµιας απασχόλησης εκτίθεται στην τεχνητή νοηµοσύνη. Ιστορικά, ο αυτοµατισµός και η τεχνολογία πληροφοριών έτειναν να επηρεάζουν τις καθηµερινές εργασίες, αλλά ένα από τα πράγµατα που κάνει ξεχωριστή την τεχνητή νοηµοσύνη είναι η ικανότητά της να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Στις προηγµένες οικονοµίες σχεδόν οι 6 στις 10 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν. Από αυτές, οι µισές µπορεί να ωφεληθούν από την ενσωµάτωση της τεχνητής νοηµοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για το άλλο µισό οι εφαρµογές της µπορεί να διεκπεραιώνουν βασικά καθήκοντα, που αυτή τη στιγµή εκτελούνται από ανθρώπους. Αυτό θα µείωνε τη ζήτηση εργασίας, τους µισθούς και τις προσλήψεις, ενώ στις πιο ακραίες περιπτώσεις ορισµένες από αυτές τις δουλειές µπορεί να εξαφανίζονταν.

Αντίθετα, στις αναδυόµενες αγορές και τις χώρες χαµηλού εισοδήµατος η έκθεση στην ΑΙ αναµένεται να είναι 40% και 26% αντίστοιχα. Οπότε, οι αναδυόµενες και οι αναπτυσσόµενες οικονοµίες αντιµετωπίζουν λιγότερες άµεσες ανατροπές από την τεχνητή νοηµοσύνη. Πολλές από αυτές τις χώρες στερούνται των υποδοµών ή του εξειδικευµένου εργατικού δυναµικού να εκµεταλλευθούν τα οφέλη της, αυξάνοντας τον κίνδυνο η τεχνολογία σταδιακά να οξύνει τις µεταξύ κρατών ανισότητες. Επιπροσθέτως, η ΑΙ θα µπορούσε να επηρεάσει την ανισότητα εισοδηµάτων και πλούτου εντός των χωρών. Η έρευνα του ∆ΝΤ δείχνει ότι η ΑΙ µπορεί να βοηθήσει τους λιγότερο έµπειρους εργαζοµένους να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους πιο γρήγορα, ενώ οι µεγαλύτερης ηλικίας εργαζόµενοι θα δυσκολευτούν να προσαρµοστούν.

Για να βοηθήσει τις χώρες να χαράξουν τις σωστές πολιτικές, το ∆ΝΤ έχει αναπτύξει έναν ∆είκτη Ετοιµότητας Τεχνητής Νοηµοσύνης και αξιολόγησε 125 κράτη. Βάσει των ευρηµάτων, οι πλουσιότερες οικονοµίες τείνουν να είναι καλύτερα εξοπλισµένες από τις χώρες χαµηλού εισοδήµατος, αν και υπάρχει σηµαντική διαφοροποίηση µεταξύ των χωρών.

Στις προηγμένες οικονομίες σχεδόν οι 6 στις 10 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν.


*Η κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι γενική διευθύντρια του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")