"Αντιθέσεις", ΚΡΗΤΗ TV - Αιγαίο: Το Αρχιπέλαγος της Ιστορίας, της Γεωοικονομίας και η Διαχρονικότητα Ελληνικής Γλώσσας &Γραφής (Video)

Αντιθέσεις, ΚΡΗΤΗ TV  - Αιγαίο: Το Αρχιπέλαγος της Ιστορίας, της Γεωοικονομίας και η Διαχρονικότητα Ελληνικής Γλώσσας &Γραφής (Video)
energia.gr
Σαβ, 20 Ιανουαρίου 2024 - 18:56

Στην εκπομπή "Αντιθέσεις", του ΚΡΗΤΗ TV, με τον έγκριτο δημοσιογράφο  κ. Γιώργο Σαχίνη, αναλύεται ο "Αιγαιακός Πολιτισμός και η Γραφή στα μέσα της 3ης Χιλιετίας"

 

 

Πώς θεμελιώνουν το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος κι όχι ως μια ημίκλειστη θάλασσα , με ιστορική ενότητα και συνέχεια μέχρι σήμερα, κονιορτοποιώντας αφηγήματα της τελευταίας δεκαετίας, για "Γαλάζιες Πατρίδες" και "μοιρασίες" στο Αιγαίο …

- Το φαινόμενο του Αιγαιακού Πολιτισμού, με προσδιορισμό: τόπο-χάρτη-έκταση/ χρονική περίοδο/τεχνοτροπία / επέκταση ταξίδια, οικονομία -τροφή- εμπόριο.

-Προϋποθέσεις δημιουργίας πρωτογραφής και συμβόλων.

-Η Γραφή του 2400 π.Χ- η εμφάνιση των Συμβόλων στο Ριβάρι της Μήλου

-Τι αποκαλύπτει η Σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα των Βόρειων Σποράδων

- Τι μας λέει η επιγραφή του Δισπηλιού  στη Καστοριά

- Τα ευρήματα γραφής- τι είναι με τι ομοιάζουν- τι άλλα σύμβολα εμφανίζονται στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Βαλκανικής

-Η δημιουργία της Μινωικής γραφής - εμφάνιση και ερμηνεία επιγραφών, σε διάφορα μέρη του κόσμου

- Η διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας από τη μινωική εποχή ως τη σύγχρονη Ελλάδα, ο αντίκτυπος και οι παγκόσμιες διαστάσεις της από τα μαθηματικά μέχρι τις εγκεφαλικές συνάψεις στην εποχή μονοπωλιακής κυριαρχίας της Αγγλοσαξωνικής Διαλέκτου

***Στο στούντιο της εκπομπής ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής , Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών

**Στην εκπομπή παρεμβαίνει ο Αδαμάντιος Σάμψων , Αρχαιολόγος Σπηλαιολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

* και ο Δρ. Μάνος Παπαδάκης , Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας , Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ.