Μιλώντας σε ισπανικό πανεπιστήμιο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ “άναψε φωτιές”, καθώς είπε δημοσίως ότι «όντως το Ισραήλ χρηματοδοτούσε την Χαμάς για να κρατά διασπασμένους τους Παλαιστίνιους». Έφερε έτσι ξανά στο προσκήνιο τα σχετικά ρεπορτάζ, και μάλιστα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για την εκτίμηση του Νετανιάχου ότι η Χαμάς ήταν το μη χείρον βέλτιστο και έπρεπε να την κρατάει ήσυχη με επιδοτήσεις από το Κατάρ. Το κυριότερο ήταν πως με το χρήμα αυτό κρατούσε διασπασμένους τους Παλαιστίνιους και είχε δικαιολογία για να μην μπαίνει σε διάλογο: “Με ποιον να συνομιλήσω;”, ρωτούσε όσους τον πίεζαν

Τα ρεπορτάζ των New York Times (με τίτλο “Πώς εξαγοράζεις την ησυχία σου”) και του αμερικανικού CNN ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και παλαιότερα, επισημάναν την πολιτική του Ισραήλ να χρηματοδοτεί έμμεσα την Χαμάς. Το δε Foreign Policy είχε θίξει αυτό το ζήτημα ήδη από το 2021. Τον περασμένο Δεκέμβριο το αμερικανικό CNN από συνεντεύξεις και ρεπορτάζ του είχε πληροφορηθεί ότι ο Νετανιάχου συνέχιζε να στέλνει χρήμα στη Χαμάς, παρά τις αντιρρήσεις μελών του κόμματός του.
 
Το Κατάρ είναι από πλευράς του αποφασισμένο να μην σταματήσει αυτές τις πληρωμές (30 εκατ. δολάρια το μήνα). Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ-Χουλαΐφι είπε στη Μπέκι Άντερσον του CNN στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να καταβάλει πληρωμές στη Γάζα για να στηρίξει τον θύλακα, όπως κάνει εδώ και χρόνια. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε την στάση μας, που είναι υπέρ της συνεχούς βοήθειας προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας της Παλαιστίνης. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε συστηματικά όπως το κάναμε πριν», είπε ο Αλ Χουλαΐφι.

(η συνέχεια στο slpress.gr)