Δεν έχει και τόση σημασία εάν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε προ διετίας για τη προμήθεια των Αμερικανικών μαχητικών F-16 από την Τουρκία κι άλλα τώρα. Αυτά έχει η πολιτική (*). Το θέμα είναι εάν τα λεγόμενα του συμφέρουν την Ελλάδα κι αν απ’ αυτήν εξαρτάται ο ανεφοδιασμός τα Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Προφανώς, οι σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν καθορίζονται πλέον από τις Tουρκο-αμερικανικές σχέσεις , όπως στο παρελθόν , οπόταν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ήταν αναφανδόν υπέρ της γείτονος και δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί να κληθούν να διαλέξουν μεταξύ των δύο δυνάμεων : Ελλάδος και Τουρκίας

Διότι θα προτιμούσαν την δευτέρα ως εγγυτέρα στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση και ποσοτικώς μεγαλυτέρα της Ελλάδος, μ’ ένα εκατομμύριο στρατού (τον δεύτερο του ΝΑΤΟ) και με πληθυσμό 87 εκατομμυρίων «Τούρκων» κι έκταση σχεδόν τριπλασία της Ελλάδος (αλλά κενή ανθρώπων).

Σήμερα, οι σχετικές συγκρίσεις έχουν μεταβληθεί: Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι η Ρωσσία του Πούτιν δεν είναι πιά η δευτέρα υπεδύναμις του κόσμου μετά το φιάσκο στην Ουκρανία . Ο Ρωσσικός στρατός δεν είναι τόσον ακαταμάχητος όσον εθεωρείτο υπό των ιδρυτών του ΝΑΤΟ και επίφοβος από τους συνήθεις κινδυνολόγους ( Γερμανούς, Πολωνούς κλπ).

Όταν ένας στρατός μικρός, όπως ο Ουκρανικός , ανεκπαίδευτος και αμελώς εξοπλισμένος , ανθίσταται έστω και πλημμελώς στην Πουτινική εισβολή επί διετίαν. όταν η Ρωσσία υπέστη απώλειες άνω των 160.000 στρατιωτών στο Ουκρανικό μέτωπο κι όταν το άλλοτε πανίσχυρο Ρωσσικό ναυτικό έπαθε πανωλεθρία στην Μαύρη θάλασσα , η παλαιά ερυθρά άρκτος έχει χάσει την χροιά της ,τους περισσότερους οδόντας και τ’ απειλητικά νύχια της.

Δεύτερον και κυριότερο, η Τουρκία δεν είναι πιά αξιόπιστος σύμμαχος της δύσεως όπως επί εποχής του στρατηγού Εβρέν της δεκαετίας 1980. Ο Ερντογάν «βουλεύεται», ο Τουρκικός στρατός υπακούει χωρίς αντιρρήσεις στην πολιτική ηγεσία και δεν είναι πλέον τόσον ισχυρός όσον επιστεύετο στο παρελθόν. Περιδεής , αδυνατεί να καταβάλλει τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ , πασχίζει να διατηρήσει την κατοχή της μεθοριακής Συρίας και δεν τολμά ν’ αναμετρηθή ,στη θάλασσα και στον αέρα, με το Ισραήλ .Και «γιατί να το κρύβουμε» που θα έλεγε ο «επίτιμος» της ΝΔ : αντιστοίχως με την Ελλάδα.

Στον Έβρο, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στους αιθέρες του Αιγαίου , η Τουρκία έχει υποστεί ήττες έστω κι συμβολικές , τα τελευταία χρόνια. Επι πλέον 1,5 εκατομ. Τούρκοι παραμένουν άστεγοι από τον περυσινό σεισμό. Εάν η Ελληνική ηγεσία είχε τόλμη και αρετή θα ηδύνατο μ’ ένα αιφνίδιαστικό πλήγμα , να καταστρέψει το ναυτικό και την αεροπορία της γείτονος, μ’ελάχιστο κόστος , οπότε θα ελύετο και το Κυπριακό δεδομένου ότι οι Τούρκοι πείθονται μόνον εν αδυναμία.

Ως εκ περισσού τονίζεται , η συμφωνία για την πώληση των F-16 εξαρτάται από τους Αμερικανούς βουλευτάς κι όχι από τα χειροκροτήματα τους στην πράγματι εύστοχη ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη , προ διετίας στο Αμερικανικό κογκρέσο. Μόλις ο Ερντογάν είπε το ΟΚ στην ένταξή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , την επαύριον κι όλας θα λάβει το πακέτο των αιτουμένων εξοπλισμών. Από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Έτερον εκάτερο , το ζήτημα πόσος χρόνος θα χρειασθή ο εξοπλισμός της Τουρκίας για να είναι αξιοποιήσιμος κι εις βάρος τίνος ; Ο καθείς αντιλαμβάνεται. Συνεπώς ο Κυριάκος «τόπαιξε τσάμπα μάγκας» , όταν αναθεώρησε την προηγουμένη παρόλα , ότι είναι εναντίον του επανεξοπλισμού της Τουρκίας.

Τέλος αλλ’ όχι άνευ σπουδαιότητος , οι δύο προμήθειες των 140 F-16 από την Τουρκία και 20+4 F-35 από την Ελληνική αεροπορία την προσεχή τετραετία δεν είναι ισοδύναμες , όπως της παρουσιάζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν. Ο αριθμός των αεροσκαφών είναι σημαντικός παράγων όπως κι ο χρόνος παραδόσεως των , για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως , μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Δ. Γρηγοριάδης , που με 3000 ώρες πτήσεως που ξέρει πολύ καλά τα F-16 «τι σημαίνουν» (**).


(*) Ευμετάβλητοι λόγοι ως οι στίχοι του Λατίνου ποιητή Οβιδίου (43 π.Χ-17 μΧ.), που περιέγραψε τις μεταλλαγές στην φύση (φυτών, ζώων και ανθρώπων της Ελληνικής μυθολογίας). Μεταφορικώς χρησιμοποιείται για να περιγράψει το «είπα-ξείπα» των πολιτικών.

(**) Το F-16 αν και σχεδιάσθη προ 50ετίας εξακολουθεί να είναι αξιόμαχο σήμερα κι εφθηνό. Διαχρονική κι η ποίηση του Κων/νου Καβάφη.