Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελληνική οικονομία , διατυπώνει ανησυχίες , για την υστέρηση των αποταμιεύσεων και των (παραγωγικών) επενδύσεων του τρέχοντος έτους και είναι πιο απαισιόδοξη, για την πορεία του πληθωρισμού, απ’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αιθεροβατεί με τις τιμές. Διαφεύγει όμως της προσοχής του ΔΝΤ η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ συναρμοσμένων σχέσεων του ανερχομένου κόστους διαβιώσεως εν Ελλάδι

 

όχι μόνον για το σύστοιχο της Αποταμιεύσεως κι Επενδύσεως αλλά και για την ανεπαρκή αύξηση του εθνικού προϊόντος και την εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές. Μ’ άλλα λόγια , από την χειροτέρευση του αν-ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, το έλλειμμα του οποίου ανήλθε πέρυσι στα € 10 δισ., εκφράζοντας την  φτώχια της οικονομικής πολιτικής του κ. Χατζηδάκη!

Εν πρώτοις, όταν το εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών επαρκεί μόνο για 19 ημέρες τον μήνα (βλ. σχ. έρευνα ΔΝΤ κι Εμπόρων-Βιοτεχνών) πώς να  αποταμιεύσουν οι Έλληνες; Αντίθετα, «τρώνε απ’ τα έτοιμα», δηλ. εκταμιεύουν τις οικονομίες για «βροχερές ημέρες», όπως όλη την τελευταία 15ετία, της υπερφορολόγησης και του κλεισίματος της οικονομίας εκ της Κινεζικής πανδημίας.

Δεύτερον, όταν ο πληθωρισμός των καρτέλ και των οιονεί μονοπωλίων ανεβάζει το κόστος της οικοδομής (+ 35%), της γης (+50%) κι της αποκτήσεως στέγης (+75%), τα νοικοκυριά δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν ικανοποιητική κατοικία και το δημογραφικό πρόβλημα διογκούται. Μία χώρα, με φθίνοντα και γηράσκοντα πληθυσμό, δεν προσελκύει τις ξένες επιχειρήσεις, να επενδύσουν σε προϊόν, παρά μόνο για τη αγορά ακινήτων που υποφλέγεται και από ηλίθια «κίνητρα» όπως η «χρυσή βίζα» του κ. Γεωργιάδη.

Αλλά χωρίς παραγωγικές επενδύσεις, η απασχόληση υποχωρεί, οι εξαγωγές χωλαίνουν και τα χρέη (ιδιωτικά και δημόσια) θεριεύουν. Βάλτε και την ανυπαρξία πραγματικών Τραπεζών (νυν  ψηφιακών …γκισέ) και το σύνδρομο της από-επενδύσεως συμπληρούται.

Που την είδε, συνεπώς, το ΔΝΤ την  αύξηση του ΑΕΠ (στο 2,1%) εφέτος, όταν η αγροτική παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου έχει καταστραφεί πλήρως, από τις περυσινές πλημύρες και πώς απ’ την άνοδο του Τουριστικού εισοδήματος θα προκύψει …μείωση του εξωτερικού χρέους όταν μόλις το 17% των τουριστικών εισπράξεων μένει στον τόπο;

Μία μόνη χρησιμότητα έχει η τακτική έκθεση του ΔΝΤ, ότι διαψεύδει τους ευσεβείς πόθους της κυβερνήσεως ΚΜ και την αθλία προπαγάνδα των μίσθαρνων ΜΜΠ (παραπληροφορήσεως).

Η δυσμενής πορεία της οικονομίας δεν είναι σαν τις ψηφοθηρίες της βουλής για τη «πράσινη μετάβαση» και 1000 ομοφυλοφίλων για νόμιμο γάμο μετά τον χωρισμό της ΝΔ από την Αρχή της Δεδηλωμένης. Η οικονομία και η φυσιολογική οικογένεια απαιτεί σοβαρά κίνητρα και στοχευμένα αντικίνητρα για να φέρει αποτέλεσμα στην κοινωνική ευημερία που χάθηκε την τελευταία 50ετία από την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.