Η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέδραμε χθές εις όλην την «ηνωμένη» Ευρώπη (πλην Ελλάδος) στα γραφεία και τις αντιπροσωπείες ελαστικών επισώτρων (λάστιχων αυτοκινήτων) των κατασκευαστών  ΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, ΜΠΡΙΤΖΣΤΟΝ, ΜΙΣΛΕΝ, ΠΙΡΕΛΛΙ και ΓΚΟΥΝΤΓΙΑΡ, κατόπιν πληροφοριών ότι οι εταιρίες αυτές συνέστησαν Καρτέλ(*) κι έχουν προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες «καθορισμού ενιαίων τιμών»

των προϊόντων τους που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό στην λιανική αγορά των ελαστικών.

Ως γνωστόν, ο ανταγωνισμός κι η αγορά σπανίως είναι «ελεύθεροι», ιδίως στην Ελλάδα όπου επικρατούν συνθήκες ολιγοπωλίου. Τρόφιμα, ζωοτροφές, φάρμακα, πρώτες ύλες, οικοδομικά υλικά, καύσιμα και υπηρεσίες κοινής ωφελείας ανατιμήθησαν την τελευταία διετία πάνω από 25%, χωρίς τίποτε να δικαιολογεί την αύξηση των τιμών τους. Απλώς οι «πάροχοι» των αγαθών αυτών συνεβλήθησαν ιεροκρυφίως στη δημιουργία ενός ωστικού κύματος ανατιμήσεων για ν’ ανακτήσουν την υστέρηση του τζίρου κατά την προηγηθείσα περίοδο της Κινεζικής πανδημίας (2019-22).

Σε μία χώρα όπου το οικονομικό συμφέρον των επιχειρηματιών είναι υπεράνω πάσης λογικής κι η πολιτική συγκάλυψις «αστοχιών» καθεστώς παντός κόμματος εν εξουσία (ορά σύμβαση 717 του ΟΣΕ που ερευνάται από της Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) είναι σχεδόν αδύνατον να αποδειχθεί η αλήθεια. Η συχνή συμφωνία των προμηθευτών αγαθών στην αγορά επιτυγχάνεται μ’ ένα απλούν τηλεφώνημα – το μόνον που δεν παρακολουθείται εν Ελλάδι: «Πάμε για αναπροσαρμογή τιμών» ψιθυρίζουν οι διευθυντές των εταιριών κι αμέσως όλη η αγορά ακολουθεί στον «χορό των ανατιμήσεων». Το «είπε η τηλεόραση», για εκείνους που δεν ενημερώθησαν εγκαίρως και οι οποίοι ακολουθούν τυφλά τα πληθωριστικά παραγγέλματα των επικεφαλής της αγοράς κάθε προϊόντος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η αδυναμία του «Άρη» (σκύλου μου) είναι δύο μπισκοτάκια ΠΕΤΙΓΚΡΙ ημερησίως. Το κουτί μισού κιλού ετιμάτο το 2023 κάτω από 2 ευρώ στα καταστήματα ζωοτροφών. Σήμερα πάνω από τρία!

Τι μεσολάβησε για την 50% ανατίμηση; Οι πρώτες ύλες των σκυλομπισκότων (δημητριακά, κρέας 1% και συντηρητικά) όχι μόνον δεν ανετιμήθησαν το τελευταίο τρίμηνο αλλά υπεχώρησαν. Αυτό που δεν εκάμφθη είναι η φόρα του πληθωρισμού που τροφοδοτείται κι από τις τηλεπερσόνες, όταν το δελτίον καιρού δεν είναι επαρκώς …καταστροφικό!

Αλλά ο βήχας, ο έρωτας και τα υπερκέρδη δεν κρύβονται, λέει μία σύγχρονη παροιμία. Ανακαλύπτονται από την έρευνα των ισολογισμών. Όλες οι τροφοδοτικές εταιρίες πέρυσι  παρουσίασαν υπερκέρδη, που θα δημοσιευθούν όμως μετά τον προσεχή Μάιο, χωρίς, εν τω μεταξύ, «ν’ ανοίξει μύτη». Μπορεί κάποια εταιρία βρεφικού γάλακτος να συνελήφθη «κλέπτουσα οπώρας» κι ετιμωρήθη με κάποιο συμβολικό πρόστιμο (που ασφαλώς δεν επλήρωσε) αλλά το ζήτημα τηλεοπτικώς έκλεισε.

Όχι όμως κι οι ανατιμήσεις που συνεχίσθησαν τον Ιανουάριο εφέτος αν κι ο τιμάριθμος καταναλωτού έδειξε μόνον 4% άνοδο αφού η ενέργεια και τα τρόφιμα ελάχιστα επιδρούν στην διαμόρφωση του.

Τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Γιατί δεν ζητεί τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις από του προμηθευτές της αγοράς; Η πορεία των κερδών φανερώνεται από τους τζίρους και την αύξηση των τιμών. Πως η Κομισιόν έπιασε τους «λαστιχάδες» στη Ευρώπη; Μόνο από ακριτομυθίες;

Μάλλον όχι! Από την μελέτη της διαμορφώσεως των τιμών και κερδών της αγορά ελαστικών αυτοκινήτων. Τέτοιοι περιορισμένου αριθμού προμηθευτές υπάρχουν πολλοί στην χώρα μας, όπου επικρατούν ενιαίες τιμές απ’ τις οικοδομικές πρώτες ύλες μέχρι των «συστημικών» Τραπεζών , που είναι το φονικότερο Καρτέλ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση (2010-2024). Η συνδυαστική τακτική των επιτοκίων συνεχίζεται αμείωτη μέχρις σήμερον αν και «η κρίση έληξε», όπως υπερηφανεύονται οι πωλητές των κρατικών ομολόγων στην Γερμανία κι Ελλάδα - όμως εξ άλλης αιτίας: της αναμενομένης μείωσης των ευρωεπιτοκίων απ’ τον Απρίλιο.

(*) Καρτέλ=σύμπραξη επιχειρηματιών και κομματαρχών για μονοπώληση της αγοράς. Συνδιαστική (combination) οργάνωση της αγοράς σε πολλούς τομείς από της παραγωγής και του κεφαλαίου έως της ψήφου