Αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ με τον τίτλο «Σαουδαραβική Ελληνική Ηλεκτρική Διασύνδεση» η κοινή εταιρία που δημιούργησαν ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid S.A- Saudi Electricity Company, δηλαδή ο Διαχειριστής δικτύου της Σαουδικής Αραβίας, που ανέλαβε να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες με σκοπό να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας 

και στην οποία τα δυο μέρη μετέχουν με ποσοστό 50%. Η νέα ΑΕ, με την επωνυμία Saudi Greek Interconnection SA διαθέτει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ θα εδρεύει στην Αθήνα.

Αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ με τον τίτλο «Σαουδαραβική Ελληνική Ηλεκτρική Διασύνδεση» η κοινή εταιρία που δημιούργησαν ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid S.A- Saudi Electricity Company, δηλαδή ο Διαχειριστής δικτύου της Σαουδικής Αραβίας, που ανέλαβε να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες με σκοπό να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας και στην οποία τα δυο μέρη μετέχουν με ποσοστό 50%.

Η νέα ΑΕ, με την επωνυμία Saudi Greek Interconnection SA διαθέτει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ θα εδρεύει στην Αθήνα και έχει ως Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Μανούσο Μανουσάκη, πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ και πρόεδρο τον Alsaadi Walleed, ενώ μέλη του ΔΣ είναι οι Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και Προκόπης Μαυρωνάς από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ και τους Almuhaiza Abdulaziz και Alshammari Khalid εκ μέρους της σαουδαραβικής εταιρείας.

Όπως προβλέπεται επίσημα στο καταστατικό της εταιρείας σκοπός της είναι η εκπόνηση της συνολικής μελέτης αλλά και των επί μέρους μελετών εμπορικής βιωσιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας με καλωδίο HVDC. Επίσης στο καταστατικό της αναφέρεται ότι σκοπός της είναι «η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας και συναφούς πράξης και ενέργειας για την εκτέλεση του έργου».

Όπως προβλέπει το καταστατικό της, η εταιρεία θα μπορεί να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και να συνάπτει συμφωνίες ή συμβάσεις κάθε είδους. Η διάρκεια ζωής της εταιρείας ορίστηκε στα πέντε έτη.

Σημειώνουμε ότι η σύμπραξη ΑΔΜΗΕ και Νational Grid S.A ακολουθεί τη συμφωνία μετόχων που υπογράφηκε ανάμεσά τους τον Σεπτέμβριο του 2023, και αποσκοπούσε στην προώθηση του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στο περιθώριο των συνομιλιών που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani και ήρθε σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα -διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε είχε υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για τη σύσταση της Saudi Greek Interconnection.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι κομβικής σημασίας για την δημιουργία ενός νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης που θα περιλαμβάνει αγωγούς και δίκτυα για ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Στο διάδρομο αυτό, το σαουδαραβικό βασίλειο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με την Ελλάδα να επιθυμεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο.