Νέος Κύκλος “Εξοικονομώ” για Ευάλωτα Νοικοκυριά –Οι Αιτήσεις από Σήμερα

Νέος Κύκλος “Εξοικονομώ” για Ευάλωτα Νοικοκυριά –Οι Αιτήσεις από Σήμερα
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τετ, 7 Φεβρουαρίου 2024 - 09:22

Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» που αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ,  και αποσκοπεί, όταν ολοκληρωθεί, και σε συνδυασμό με τον πρώτο κύκλο, να αναβαθμίσει ενεργειακά 200.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις από σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, έως και τις 29 Μαρτίου 2024.

Το πρόγραμμα καλύπτει αποκλειστικά τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά με πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ή ψιλή κυριότητα, σε κύρια κατοικία που δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης χαμηλότερη ή ίση της «Γ».

Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν δηλώσει ατομικό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 10.000 ευρώ, με το μέγιστο ποσοστό της επιχορήγησης να ανέρχεται σε 75% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και σε 65% σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης.

Όπως προβλέπει η προκήρυξη, θα επιδοτηθούν οι αντικαταστάσεις κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, οι αναβαθμίσεις συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης οικίας. Σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα καλύπτεται ως επιλέξιμη δαπάνη και ο ΦΠΑ, εφόσον θα δηλώνεται στα παραστατικά.  

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται και επισυνάπτονται μόνο ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exoikonomo2023.gov.gr/, ενώ για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο και για κάθε επιλέξιμη κατοικία θα είναι δυνατή η υποβολή μόνο μιας αίτησης.  

Επισημαίνεται δε πως κατοικία με ενεργή αίτηση σε οποιοδήποτε από τα τρέχοντα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», δεν έχει δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης στον δεύτερο κύκλο.

Ωστόσο, εξαιρούνται οι περιπτώσεις συμμετοχής διαμερισμάτων κατά την υποβολή αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται η υποβολή αίτησης ως «διαμέρισμα». 

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ένταξη 31.549 κατοικιών στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ενώ συνολικά με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» θα έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε σχεδόν 200.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα. 

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρει: «Ανοίγει η πλατφόρμα για τον β’ κύκλο του ««Εξοικονομώ 2023» που αφορά αποκλειστικά ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το #ΤαμείοΑνάκαμψης, έχει προϋπολογισμό 110 εκατ. € και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο https://exoikonomo2023.gov.gr/ μέχρι τις 29/3/2024. Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ( ή 10.000 για οικογενειακό) και το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 75%. Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» είναι από αυτά που έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για τους δικαιούχους και γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο δημοφιλή. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις κατοικίες είναι ορατή, οι εθνικοί στόχοι για το κλίμα έρχονται πιο κοντά, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία για την οικονομία, καθώς οι εργασίες αναβάθμισης εμπλέκουν ένα μεγάλο εύρος επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου.»