Η Νέμεσις (*) εκδικείται. Η άλλοτε πανίσχυρη Γερμανική βιομηχανία που είχε μείνει στάσιμη πέρυσι, αντιμετωπίζει εφέτος σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητος, εξ αιτίας της ανατιμήσεως της ενεργείας, κατόπιν της ελλείψεως του φθηνού Ρωσικού φυσικού αερίου. Στην εσωτερική πλευρά, η αγορά εμπορικών ακινήτων υπέστη τα δεινά της απληστίας. Μία περιφερειακή Γερμανική Τράπεζα, η «Πφάντμπριφμπανκ» που στοιχημάτισε στα Αμερικανικά εμπορικά ακίνητα και δεν της «κάθισε»,  μετά από την κατάρρευση

των κερδών της πέρυσι, αντιμετωπίζει κίνδυνο ρευστότητος, όπως κι άλλες τοπικές Τράπεζες  (Λάντεσμπάνκεν) που έχουν επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα από φιλοχρηματία.

Ως αποτέλεσμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εδήλωσε χθες στο «Μπλούμπεργκ» ότι ήλθε «η ώρα του ξεκαθαρίσματος» στην αγοράς εμπορικών ακινήτων. Όπερ αποτελεί ευφημισμό της επεμβάσεως της Κεντρικής Γερμανικής Τραπέζης και εις το βάθος της Ευρωπαϊκής, ως  τελευταίας καταφυγής προ της ανοικτής Τραπεζικής κρίσεως (Bank Run).

H παρούσα Γερμανική κρίσις είναι βαθυτέρα της οικονομίας. Είναι κοινωνική. Ο Γερμανικός λαός εμφανίζεται κουρασμένος και διχασμένος. Η κοινή γνώμη αντιδρά στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι ο χρηματοδότης της Ευρωπαϊκής ενοποιήσεως που κατηγορείται για σπατάλη πόρων. Οι Γερμανοί αγρότες πρώτοι αντέδρασαν στην «κοινή αγροτική πολιτική» που κατέστρεψε την Ελληνική αγροτιά και πήραν τους δρόμους με τα τρακτέρ. Έπονται τώρα οι βιομήχανοι που πληρώνουν ακριβά την «πράσινη ενέργεια». Οι απλοί Γερμανοί πολίτες δυσανασχετούν με τα 3,5 εκατομμύρια Τούρκους και τα τζαμιά που ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονία. Οι πόλεις το βράδυ είναι επισφαλείς από το μεγάλο ρεύμα λαθρομεταναστών προερχομένων από μουσουλμανικές και αφρικανικές χώρες. Κι όπως πάντα, τα κοινωνικά αδιέξοδα μεταβάλλονται σε πολιτικά προβλήματα.

Στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, το κόμμα της Εναλλαγής (AfD) έρχεται δεύτερο μετά τους Χριστιανοδημοκράτες ενώ οι Σοσιαλιστές, Περιβαλλοντολόγοι και  Φιλελεύθεροι έχουν πάρει την κατιούσα.

Οι πολιτικές εξελίξεις λαμβάνουν στην Γερμανία μία άλλη διάσταση, γνωστή από το BREXIT. Του αποδιοπομπαίου τράγου της ΕΕ: Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν οι Εναλλακτικοί (Dexit) και επιστροφή στο Γερμανικό μάρκο!

Σαν κάτι να θυμίζει το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2016, ο οικονομικός υπουργός Κρίστιαν Λίντενερ δήλωσε ότι ή έξοδος της Γερμανίας από την «ενιαία αγορά» της ΕΕ θα ήταν «καταστρεπτική» για την Γερμανική οικονομία. Αλλά δεν λέγει πώς θα λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Η αγορές δεν αιφνιδιάσθηκαν. Έχουν ήδη προεξοφλήσει κατά 15% από πέρυσι την πίεση επί του ευρώ, που υπετιμήθη κι εχθές  ελαφρώς και ετιμάτο 1,0775 στο δολλάριο και στα 94 σέντς του Ελβετικού φράγκου ενώ το γνωστό καταφύγιο των επενδυτών, ο  χρυσός και τα Αμερικανικά χρηματιστήρια συνέχισαν της ανοδική τους πορεία, παρά τον επερχόμενο… Ντόναλντ Τραμπ - ίσως κι εξ αιτίας αυτού.

Τα αδιέξοδα του Ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος δεν επιλύονται με εξορκισμούς. Αντιθέτως οξύνονται. Η Γερμανική κρίση είναι ένα σύμπτωμα του νομισματικού συστήματος: «ένα μέγεθος υποδήματος για όλα τα πόδια».

Στην Ευρώπη τα μεγέθη διαφέρουν εντόνως, όπως ξέρουν ακόμη κι οι πρωτοετείς των οικονομικών σχολών εκτός από τους κεντρικούς Τραπεζίτες.

 (*) Νέμεσις, η Ελληνική θεότητα της εκδικήσεως και φύλακας της Τάξεως.