Θετικά υποδέχονται οι αναλυτές το νέο έργο που ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ στη Συρία, τονίζοντας τις ισχυρές προοπτικές οι οποίες διαμορφώνονται για την εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι ανατέθηκε στην κοινοπραξία Ansaldo - ΜΕΤΚΑ, με leader τη ΜΕΤΚΑ, η κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ.

Θετικά υποδέχονται οι αναλυτές το νέο έργο που ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ στη Συρία, τονίζοντας τις ισχυρές προοπτικές οι οποίες διαμορφώνονται για την εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι ανατέθηκε στην κοινοπραξία Ansaldo - ΜΕΤΚΑ, με leader τη ΜΕΤΚΑ, η κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο στόχος του ανεκτέλεστου υπολοίπου του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2008 έχει επιτευχθεί για τον όμιλο της ΜΕΤΚΑ, καθώς έχει ήδη φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η ανάληψη και νέων σημαντικών έργων από το εξωτερικό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι μέχρι την άνοιξη του 2009 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου θα έχει υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι οι εξής:

  • Στα 16,91 ευρώ από 14,78 ευρώ προηγουμένως αναθεωρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ η Κύπρου Securities, διατηρώντας τη σύσταση «outperform». Η αλλαγή στην αποτίμηση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του project που ανέλαβε η εταιρεία στη Συρία, ύψους 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το deal είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς προσθέτει υπολογίσιμη αξία στην εταιρεία.
  • Το συγκεκριμένο project, το μεγαλύτερο που έχει αναλάβει ποτέ η ΜΕΤΚΑ, υπογραμμίζει τις προοπτικές της εταιρείας, αναφέρει η Alpha Finance. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι το συγκεκριμένο έργο θα ενισχύσει τα έσοδα της ΜΕΤΚΑ και τη λειτουργική κερδοφορία της για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης και φορολογία 25% θα μπορούσε να προσθέσει στην αποτίμηση 1,6 ευρώ ανά μετοχή.
  • «Καλό περιθώριο» εκτιμά η Marfin ότι εμφανίζει το συγκεκριμένο έργο - ανώτερο του μέσου όρου για παρόμοιες δραστηριότητες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σήμερα ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο η χρηματιστηριακή υπολόγιζε ότι θα αποτελέσει το υπόλοιπο για τα έτη 2009 - 2011. Έτσι, προς το παρόν ο οίκος δεν προχωρά σε αλλαγή στις αποτιμήσεις.
  • Το νέο έργο που ανέλαβε στη Συρία η ΜΕΤΚΑ προσθέτει περίπου 4,38 ευρώ στην αξία της μετοχής, τονίζει η Εθνική - P&K. Η χρηματιστηριακή προσδιορίζει αυτήν την αποτίμηση προβλέποντας ότι το έργο θα έχει καθαρό περιθώριο κέρδους 10,5%, ενώ εκτιμά ότι ο πολλαπλασιαστής θα ανέλθει στο 10 και η συνολική αξία του έργου για την εταιρεία θα διαμορφωθεί στα 227 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζει η Εθνική - P&K, μετά την ανάληψη του project η τιμή-στόχος για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ θα μπορούσε να αυξηθεί στα 21,15 ευρώ. Ο οίκος επισημαίνει ότι η ανάληψη του νέου έργου επιβεβαιώνει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
  • Στα 17 ευρώ από 15,80 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της METKA η Euroxx Securities, ενώ διατηρεί τη σύσταση «overweight». Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η άνοδος της τιμής-στόχου στηρίζεται στον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της εταιρείας μετά την ανάληψη του νέου έργου στη Συρία, αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

(Από την εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ, 12/09/2008)