Ο κανονισμός της ΣΕΠ παρουσιάζει «πολύ σημαντικό έλλειμμα ασφάλειας» επισημαίνει η Ενωση Ρυμουλκών

Πολλά «μποφόρ» έχουν σηκωθεί μεταξύ εταιρειών ρυμουλκών πλοίων και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) της θυγατρικής της Cosco Shipping Ports) η οποία ελέγχει του προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και αφορούν θέματα ασφαλούς προσέγγισης των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι.

Η Ελληνική Ενωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών  Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων με συνεχείς επιστολές προς τη ΣΕΠ αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κανονισμός ρυμουλκήσεων της ΣΕΠ παρουσιάζει «πολύ σημαντικό έλλειμμα ασφάλειας» εξαιτίας της «μη συμπερίληψης σε αυτόν των όρων, αντίστοιχων με εκείνους που έχουν ρητά προβλεφθεί για τις κατηγορίες των 4 και 5 μποφόρ (Bft), για την πρόσδεση και απόδεση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όταν επικρατούν άνεμοι έντασης 6 και 7 Bft»,

Η Ενωση των Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, με τις επιστολές που υπογράφει ο πρόεδρός της Παύλος Ξηραδάκης, υποστηρίζει «ότι η επαναλαμβανόμενη ρυμούλκηση πλοίων υπό καιρικές συνθήκες που υπερβαίνουν το όριο των 5 Bft που έχει προβλεφθεί στον εν λόγω κανονισμό αποδεικνύει αφενός το αληθές του ισχυρισμού µας όσον αφορά στην κανονική λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων της PCT και αφετέρου ότι η μη συμπερίληψη της κατηγορίας των 6 και των 7 Bft στον κανονισμό είναι εντελώς προσχηματική και υποκρύπτει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων». Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται στην επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι η ασφάλεια των ρυμουλκήσεων σε μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και, για τον λόγο αυτό, προσβλέπουμε και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς την PCT με σκοπό την διόρθωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και την τροποποίηση του κανονισμού της».

Η ΣΕΠ σε προηγούμενη επιστολή της προς την Ενωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «η περιοχή που ευρίσκεται η λιμενική εγκατάσταση την οποία διαχειρίζεται η ΣΕΠ αλλά και γενικότερα η περιοχή του λιμένα Πειραιά χαρακτηρίζονται προασπισμένες περιοχές και τελούν όσον αφορά την ασφάλεια ναυσιπλοΐας υπό το πρίσμα των διαλαμβανόμενων στο Εγχειρίδιο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (ΕΑΝ) αριθμ. 9. Ειδικότερα δε σε περίπτωση που πνέουν άνεμοι βόρειοι 6 μποφόρ δεν υφίσταται κάποιος περιορισμός ή οδηγίες οι οποίες να απαιτούν λήψη μέτρων εκ μέρους των πλοίων, πλοιάρχων και πλοηγών κατά την πλεύση των πλοίων».

Αν όμως επικρατούν στην περιοχή νότιοι ή νοτιοανατολικού άνεμοι έντασης 6 μποφόρ τότε σύμφωνα με τη ΣΕΠ οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ως δυσμενείς και λαμβάνεται ειδική μέριμνα, για θέματα ναυσιπλοΐας. Στο σημείο αυτό και εφόσον συντρέχουν «εξαιρετικές συνθήκες» και ο πλοίαρχος πλέον δύναται να προσδιορίσει τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων ρυμουλκών και την ελκτική δύναμη αυτών, πέραν όσων προβλέπονται στον κανονισμό μας για μικρότερης κλίμακας έντασης ανέμου…».

Η Ενωση Πλοιοκτητών ανταπαντά ότι το ΕΑΝ αριθμ. 9 αναφέρεται σε διαδικασίες άδειας απόπλου σε επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία και όχι στις προϋποθέσεις ρυμούλκησης πλοίων. Επίσης τονίζεται ότι με βάση το ΠΔ.83/2022 ο πλοίαρχος δεν καθορίζει τα ρυμουλκά που θα προσλάβει σε ένα λιμάνι αλλά έχει το δικαίωμα να προσλάβει παραπάνω ρυμουλκά από όσα προβλέπει ο κανονισμός.

Το είδος σκαφών

H «κόντρα» μεταξύ των δυο φορέων που αφορά σε θέματα ασφαλείας έχει επεκταθεί και στο είδος των ρυμουλκών που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ και κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας ασφαλούς ρυμούλκησης.

Η ΣΕΠ σύμφωνα με τον κανονισμό που υιοθέτησε για τη διαδικασία ασφαλούς πρόσδεσης/απόδεσης πλοίων στις λιμενικές εγκαταστάσεις της, επιτρέπει τη λειτουργία μονοπρόπελων ρυμουλκών για μεταβατική περίοδο δυο ετών. Ωστόσο η Ενωση των Πλοιοκτητών Ρυμουλκών θεωρεί την πρόβλεψη αυτή ως «εντελώς αναχρονιστική και υψηλού κινδύνου», σημειώνοντας ότι μονοπρόπελα ρυμουλκά «δεν δραστηριοποιούνται πλέον σε κανένα από τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη».

Η ΣΕΠ ανταπαντά μεταξύ άλλων ότι η ΣΕΠ «κατέβαλε προσπάθεια μέσω του κανονισμού αυτού να εναρμονισθούν στις απαιτήσεις της με τεχνολογικές εξελίξεις, τα δραστηριοποιούμενα στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ρυμουλκά, προβλέποντας περίοδο χάριτος για τη σταδιακή απομάκρυνση των μονοπρόπελων ρυμουλκών, τηρώντας τη συνταγματική αρχή της προστατευόμενη (δικαιολογημένης) εμπιστοσύνης των διοικούμενων».

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")