Νέες συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade εξετάζει η διοίκηση της εταιρείας, με τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία να έχουν εκφράσει επίσημα ενδιαφέρον

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος σε ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο Power & Gas Forum.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι συζητήσεις για την είσοδο ρουμανικού φορέα (πιθανότητα πρόκειται για την κρατική εταιρεία διαχείρισης δικτύου Transgaz) με ποσοστό της τάξης του 10% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο και να τελεσφορήσουν το επόμενο διάστημα.

Λιγότερο αισιόδοξη είναι η αντίστοιχη διαδικασία με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου εδώ υπάρχουν κρίσιμα κωλύματα. Το θέμα εμπλέκεται με τις ειδικές πολιτικές και εθνικές σχέσεις που διατηρούν τα δύο κράτη μεταξύ τους Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, με το πρώτο ήδη να συμμετέχει μέσω της Bulgartransgaz με ποσοστό 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μετοχική σύνθεση της Gastrade περιλαμβάνει πέντε μετόχους, οι οποίοι μοιράζονται ισόποσα μερίδια μετοχών της τάξης του 20% έκαστο. Πρόκειται για τον Όμιλο Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (όπως προαναφέρθηκε) και τον ΔΕΣΦΑ.

Ως γνωστόν, το έργο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, διαδικασία που αναμένεται βάσει χρονοδιαγράμματος να ολοκληρωθεί στις 12 Απριλίου και στη συνέχεια να τεθεί σε… τροχιά για την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας, που αναμένεται στις 30 Απριλίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")