εξέλιξη που σηματοδοτεί μηνιαία αύξηση κατά 12% και άλμα κατά 4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Η έκθεση GECF έδειξε αύξηση 5% στις ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύονται στην ΕΕ, στα 40 bcm, για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο όγκος του φυσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία προς την ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 23%, ξεπερνώντας τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Αυτόν τον Μάρτιο σημειώθηκε το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, η Νορβηγία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την ΕΕ με μερίδιο 57%, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 18% και την Αλγερία με 17%. Μέσω Τουρκίας πραγματοποιήθηκε η διέλευση του 53% του φυσικού αερίου που αποστέλλεται από τη Ρωσία στην ΕΕ.
Λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης Ρωσίας-Ουκρανίας
Παράλληλα, η ισχύουσα συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz λήγει στα τέλη του 2024. Η Ουκρανία έχει ήδη δείξει την απροθυμία της να παρατείνει τη σύμβαση για πολιτικούς λόγους. Σήμερα, περίπου οι μισές εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη διοχεττεύονται μέσω του συστήματος μεταφοράς της Ουκρανίας.
Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, το 48% του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραδόθηκε μέσω της Ουκρανίας και το 52% μέσω του αγωγού TurkStream. Το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού TurkStream, ο οποίος έχει ετήσια δυναμικότητα 15,75 bcm, αναμένεται να είναι η μόνη διαθέσιμη οδός για απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Δύση πέραν της διαδρομή που περνά μέσω του εδάφους της Ουκρανίας.